Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi

Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi

Advertisement

Sastojci za ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi:

  • 1 osrednja cvekla (175 g),
  • 2 lista crvenog kupusa (25 g),
  • 3 šargarepe srednje veličine (180 g),
  • 1/2 limuna (40 g),
  • 1 pomorandža (130 g),
  • 1/4 ananasa (220 g),
  • 2 šake spanaća (50 g).

Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi se priprema na sledeći način:

  1. Dobro oprati i očistiti voće i povrće.
  2. Očišćeno i oprano voće staviti u sokovnik i dobro izmiksati i iscediti.
  3. Isceđen sok sipati u čaše i služiti.

Ovaj sok je koristan za:


Čišćenje jetre

Cvekla je veoma lekovita za toksičnost jetre ili žučna oboljenja, kao što žutica, hepatitis, trovanje hranom, proliv ili povraćanje.

Čišćenje krvi

Cvekla pomaže čišćenje krvi, debelog creva kao i jačanje žučne kese i jetre. Sadržaj velike količine gvožđa u spanaću i cvekli pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Regeneriše i reaktivira crvena krvna zrnca i snabdeva ih svežim kiseonikom.  Sadržaj bakra u cvekli pomaže da gvožđe bude više dostupno telu.

Gubitak težine

Dodavanje soka od limuna piću može pomoći da se poveća gubitak telesne težine. Cvekla je tu da očistiti jetru, a jetra pomaže metabolizam masti.

Prevencija raka debelog creva i želuca

Cvekla se tradicionalno koristi za lečenje leukemije. Cvekla sadrži betain amino kiselinu koja ima antikancerogena svojstva. Istraživanja takođe pokazuju da sok od cvekle može pomoći da zaustavi razvoj kancera debelog creva i želuca. Konzumiranje hrane bogatom vitaminom C pomaže da smanji učestalost peptičkog ulkusa i zauzvrat, smanjuje rizik od raka želuca.

Reguliše krvni pritisak

Piti sok od limuna je korisno za osobe koje pate od srčanih problema jer limun sadrži kalijum. Kontroliše visok krvni pritisak, vrtoglavicu, mučninu i opušta um i telo što smanjuje mentalni stres i depresiju. Nedavna studija pokazala je da određena proteinska jedinjenja u spanaću koriste u snižavanju visokog krvnog pritiska. Takođe, cvekla efektivno normalizuje krvni pritisak, snižava visok krvni pritisak ili podiže nizak krvni pritisak. Flavonoid koji se naziva Hesperidin i koji se može naći u pomorandži snižava visok krvni pritisak.

Dodatni izvor energije

Cvekla je bogata ugljenim hidratima, što znači da je veliki trenutni izvor energije, ali za razliku od prerađene hrane koja je bogata ugljenim hidratima, cvekla će aktivirati vaše telo. Cvekla se smatra gorivom za vaše telo.

Prevencija bolesti srca

U studiji koja je trebala da otkrije terapeutske vrednosti šargarepe, istraživači na Volfson Gastrointestinal laboratoriji u Edinburgu u Škotskoj otkrili su da se nivo holesterola smanjuje za 11 procenata ako se na dan uzima sedam grama sirove šargarepe u toku tri nedelje. Visok holesterol je glavni faktor za srčana oboljenja. Budući da redovno konzumiranje šargarepe smanjuje nivo holesterola ovaj sok je odličan ukoliko želite da sprečite bolesti srca. Grupa švedskih naučnika otkrila da korenasto povrće, kao što je šargarepa i cvekla, može da smanji šanse za srčani udar. Studija sprovedena na Mario Negri Institutu za Medikamentozna istraživanja u Italiji pokazala je da oni koji jedu više šargarepe imaju jednu trećinu manji rizik od srčanog udara u poređenju sa onima koji su jeli manje šargarepe. Poznato je da pomorandže, koje su bogate flavonoidima i vitaminom C, mogu da prepolove rizik od srčanih oboljenja.

Detoksikacija

Hlor iz soka od cvekle detoksifikuje ne samo jetru, već i čitavo telo nakon prekomerne upotrebe alkohola.

Dobro varenje

Sok od limuna pomaže da se reše problemi koji se odnose na loše varenje i zatvor. Šargarepa čisti jetru i pomaže da se oslobodi žuč. Ovo može da pomogne da se oslobodite zatvora i podstiče dobro varenje. Visok sadržaj vlakana u spanaću je izvanredan kod čišćenja crevnog trakta. Čisti se crevni sistem tako što uklanja nagomilani otpad u digestivnom traktu i deluje blago laksativno. Odlična je pomoć za zatvor, kolitis i loše varenje. Sadržaj celuloze u cvekli pomoći će da se olakša rad creva. Ako redovno pijete sok od cvekle to će vam ublažiti hronični zatvor. Iako pomorandža ima kiseo ukus, ona zapravo ima alkalni efekat na probavni sistem, stimuliše ga i oslobađa od zatvora.

Prevencija kancera

Hlorofil i karotin (lutein) koga ima u spanaću je koristan u borbi i prevenciji raka. Mnoštvo jedinjenja flavonoida koji se nalaze u ovom povrću su moćni anti-oksidanti i anti-kancerogeni agensi. Studije su pokazale da konzumiranje spanaća usporava kancerogenu deobu ćelija, naročito kod kancera dojke, cervikalnog, prostate, želuca, i kože. Liminoid je jedinjenje koje se nalazi u pomorandži i koje može da pomogne u borbi protiv raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog creva. Visok sadržaj vitamina C takođe deluje kao dobar antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja od slobodnih radikala.

Jača imuni sistem

Šargarepa čini čuda za jačanje imunog sistema povećanjem proizvodnje i performansi belih krvnih zrnaca koja jačaju otpornost na razne vrste infekcija. Pomorandže, bogate vitaminom C mogu da pomognu u stimulaciji belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija.

Prevencija makularne degeneracije oka

Ovo je česta bolest oka kod starijih osoba. Istraživanja su otkrila da ljudi koji su konzumirali beta-karoten u velikim količinama imaju četrdeset procenata manji rizik od makularne degeneracije u poređenju sa onima koji su konzumirali manje. Sadržaj obilja vitamina A i beza-karotena sprečava probleme sa očima starenjem. Kombinacija soka od šargarepe i endivije efektivno pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, noćnog slepila i razvoj katarakte.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 28 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares