POSNA JELA SA SASTOJKOM: šargarepa
Posne sarmice od zelja sa sojinim ljuspicama
Sastojci za posne sarmice od zelja sa sojinim ljuspicama:
zelje,
2 glavice crnog luka,
1 mladi beli luk,
2 šargarepe,
sojine ljuspice,
pirinač,
so,
biber,
vegeta,
povrtna kocka za supu,
aleva paprika,
ulje,
posna pavlaka neutralna.
Pirinač na manastirski način
Sastojci za pirinač na manastirski način:
1,5 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka,
1 veća crvena ili zelena paprika,
10 crnih maslina,
1 šargarepa,
2 kašike paradajz pirea,
1 manja tikvica,
150 g pečuraka,
so,
100 ml ulja,
peršun,
1 kašika suve nane.
Posne projice
Sastojci za posne projice:
5 šoljica (male kafene) mineralne vode,
3 šoljice ulja,
1 kašičica soli,
1 pecivo,
1 veća (sitno narendana) šargarepa,
100 g (1 puna šaka) spanaća ili blitve,
5 šoljica brašna,
3 šoljice griza,
150 g posnog kačkavalja (po želji).
Punjeni šampinjoni
Sastojci za punjene šampinjone:
1 kg šampinjona,
5 kašika sirćeta,
100 g kukuruza šećerca,
100 g graška,
100 g sitno seckane šargarepe,
100 g pirinča,
1 veza peršuna,
1 glavica crnog luka,
5 kašika ulja.
Posni odresci soje sa kikirikijem, povrćem i pirinčem
Sastojci za posne odreske soje sa kikirikijem, povrćem i pirinčem:
100 g sojinih odrezaka,
1 šargarepa,
1 paprika,
pola glavice kupusa manjeg ili 300 g
50 g kikirikija,
200 g pirinča,
biljni začini,
gustin,
soja sos,
djumbir,
vegeta,
biber.
Postan slatki kupus na vodi
Sastojci za postan slatki kupus na vodi:
pola glavice kupusa,
šargarepa,
100 ml soka od paradajza,
voda,
so,
brašno,
aleva paprika.
Postan pilav sa komadićima soje
Sastojci za postan pilav sa komadićima soje:
1/2 kg pirinča,
1 kg isečenog crnog luka,
2 dl ulja,
100 g komadića soje obarenih,
1 šargarepa isečena na kolutiće,
so,
suvi biljni začin,
mleveni biber,
1 veza seckanog peršuna i celera.
Posna sarma od vinovog lista
Sastojci za posnu sarmu od vinovog lista:
30-40 vinovih listova,
1 šolja pirinča,
1 šargarepa (urendana),
1/2 kg crnog luka (iseckanog),
ulje,
1 krompir (urendan),
50 g sojinih ljuspica (poparenih),
50 g suncokreta (samlevenog),
so,
biber,
aleva paprika.