Sastojak: spanać
Posna kinoa sa spanaćem
Sastojci za posnu kinou sa spanaćem:
1 šolja kinoe,
2 šolje vode,
200 g svežeg spanaća,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika limunovog soka.
Posne lazanje sa spanaćem i belim lukom
Sastojci za posne lazanje sa spanaćem i belim lukom:
400 g listova za lazanje (bez jaja),
500 g svežeg spanaća,
300 g tofu sira,
2 čena belog luka,
500 ml posnog bešamela (biljno mleko, brašno, maslinovo ulje),
2 kašike maslinovog ulja,
200 ml paradajz sosa,
so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
Posni pire od karfiola i spanaća
Sastojci za posni pire od karfiola i spanaća:
1 srednja glavica karfiola (oko 500 g),
100 g svežeg spanaća,
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili ovseno),
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića (opciono),
svež peršun za dekoraciju (opciono).
Posna čorba od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu čorbu od paradajza i spanaća:
400 g svežih paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza),
100 g svežeg spanaća,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 šargarepa, rendana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 l povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
1 kašičica origana ili bosiljka,
sok od pola limuna.
Posno varivo od sočiva i spanaća
Sastojci za posno varivo od sočiva i spanaća:
1 šolja crvenog ili zelenog sočiva,
200 g svežeg spanaća,
1 crvena lukovica, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 šargarepe, iseckane na kolutove,
1 krompir, iseckan na kockice,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica kima,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.
Posna supa od paradajza i spanaća
Sastojci za posnu supu od paradajza i spanaća:
500 g svežeg paradajza (ili 400 g konzerviranog paradajza),
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
100 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
1 litar povrćnog bujona,
1 kašika paradajz pirea,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju (po želji).
Posno varivo od slatkog krompira i spanaća
Sastojci za posno varivo od slatkog krompira i spanaća:
2 srednja slatka krompira, oljuštena i iseckana na kockice,
1 crni luk, sitno seckan,
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 kašičica mlevene kurkume,
1 kašičica kumina,
1 konzerva kokosovog mleka (400 ml),
150 g svežeg spanaća,
500 ml povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež korijander ili peršun za dekoraciju.
Posna pasta sa spanaćem i pečurkama
Sastojci za posnu pastu sa spanaćem i pečurkama:
250 g posne paste (špageti, taljatele ili po izboru),
200 g svežeg spanaća,
200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače), iseckanih,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
kašičica limunovog soka,
kašika bademovog mleka (opciono, za kremastiju teksturu).
Posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem
Sastojci za posne lazanje sa tunjevinom i spanaćem:
300 g tunjevine iz konzerve,
12 listova lazanja (posne),
400 g paradajz sosa,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
200 g spanaća,
100 g posnog sira (opciono),
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za serviranje.
Posni namaz od spanaća
Sastojci za posni namaz od spanaća:
200 g svežeg spanaća,
1/2 šolje oraha,
2 čena belog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
2 kašike nutritivnog kvasca (po želji),
so i biber po ukusu.