Sastojak: pomorandža
Posna salata od cvekle i pomorandže
Sastojci za posnu salatu od cvekle i pomorandže:
2 srednje cvekle, kuvane i oljuštene,
2 velike pomorandže,
1/4 šolje naseckanog svežeg peršuna,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika balsamiko sirćeta,
so i biber po ukusu,
1/4 šolje naseckanih oraha (opciono).
Posni kapri sladoled
Sastojci za posni kapri sladoled:
2 šolje svežih jagoda, očišćenih i iseckanih,
1 šolja soka od pomorandže,
1/4 šolje javorovog sirupa ili agave sirupa,
1 kašičica ekstrakta vanile,
1 šolja kokosovog mleka (konzerva).
Posna lenja pita sa smokvama u vinu
Sastojci za posnu lenju pitu sa smokvama u vinu:300g margarina,100 g šećera,1 vanilin šećer,1 prašak za pecivo,malo vode,500g brašna,1/2 kašičice soli.Za fil:700g suvih smokvi,100g rendanih jabuka,3dl belog vina,sok od jedne pomoradže,1 kesica vanilin šećera,20g šećera u prahu.
Posni smuđ sa mango karijem
Sastojci za posnog smuđa sa mango karijem:1 mala pomorandža,četvrtina manga,1 crveni luk,grančice korijandera ili peršuna,200g fileta smuđa,so,ulje,kašičica karija.
Posni smuđ sa mangom
Sastojci za posni smuđ sa mangom:1 mala pomorandža,četvrtina manga,1 crveni luk,grančice korijandera ili peršuna,200gr fileta smuđa,so,ulje ,kašikica karija.
Manastirska pita sa suvim grožđem
Sastojci za manastirsku pitu sa suvim grožđem:500g brašna,100g šećera,500ml mlake vode,pola šoljice suvog grožđa,6 kašika džema od kajsija,sok i rendana korica jedne pomorandže,pola kašičice praška za pecivo,1 kašičica sode bikarbome,rendana korica limuna,pola kašičice cimeta.
Posna Vasina torta
Sastojci za posnu Vasinu tortu: 300g posnog keksa, 250g oraha, 250g margarina, 750ml posne slatke pavlake, 100g šećera u prahu, 100g posne čokolade, 1 pomorandža.
Fileti brancina sa pomorandžom i limunom
Sastojci za filete brancina sa pomorandžom i limunom:
4 fileta brancina,
1 beli deo struka praziluka,
2 zelena limuna,
2 pomorandže,
2 struka mladog luka,
60 g posnog margarina,
100 ml riblje čorbe,
1 kašičica iseckanog vlašca,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Aromatično kuvano vino
Sastojci za aromatično kuvano vino:
litar crnog vina,
2 pomorandže,
2 jabuke,
2 štapića cimeta,
3 karanfilića,
zvezda anisa,
malo mlevenog kardamoma,
4 kašike smeđeg šećera.
Posna torta sa voćem i čokoladom
Sastojci za Posnu tortu sa voćem i čokoladom:
300 g kiselih oljuštenih jabuka,
1 pomorandža,
150 g griza,
1 šolja ulja,
100 g suvog grožđa,
250 g kristal šećera,
100 g crne čokolade.