Domaći sirup od jagoda se priprema na sledeći način:
Voće očistite i dobro operite. Vodite računa da plodovi koje ćete koristiti za pripremu domaćeg soka od jagoda treba da budu zdravi.
Očišćeno voće nalijte sa 3,5 litre vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko pola sata, nakon što provri.
Zatim jagode izgnječite kao za pire krompir ili izmiksajte u blenderu.
Dodajte 1 kg šećera i 4-5 kesica limuntusa. Nalijte sa još 5 litara vode i ostavite na tihoj vatri da provri.
Flaše sterilišite u rerni, pa čim sok provri tako vrelog ga sipajte u pripremljene flaše.
Ako ne želite da dodajete konzervans, možete flaše poređati u veću šerpu u koju ste nalili vode toliko da dolazi do grlića flaša. Šerpu stavite na tihu vatru i ostavite da vri 15-ak minuta.
Flaše sa ovako pripremljenim sokom ostavite da se same potpuno ohlade i odložite ih u tamnu i, po mogućstvu hladniju prostoriju.