- Advertisement -
Sastojci za posne bobove pihtije:
- 1kg boba,
- 1dl ulja,
- 4 čena belog luka,
- 2 kašičice soli,
- aleva paprika.
Posne bobove pihtije se pripremaju na sledeći način:
- Kilogram boba potopite u dosta vode.
- Otprilike da bude u posudi jedna trećina bob, a odozgo još dve trećine vode. Tako ostavite ceo dan i celu noć da odstoji.
- Ljuštite tako što malo oštrim nožem zasečete sa strane i skinete ljusku.
- Bob stavite u šerpu i nalijte hladnom vodom da ogrezne ili najbolje dva prsta preko da je voda.Odmah stavite na srednju vatru, nikako na najjaču, da provri pa da smanjite. I kuvajte dok se ne raspadne. Naravno proveravajte vodu da baš ne zagori i da ne iskipi.
- Uzmite neku kašiku ili kutlaču, samo manju kutlaču i polako odlivajte vodu. Uzimajte sa površine. Nikako da procedite, nego da odlijete, bitna razlika.
- Odlivajte sve dok se ne pojavi bob na površini kao na slici. Ostaće malo tečnosti, ali ne brinite jer će da uvri kasnije.
- Štapnim mikserom dobro sve ispasirajte u kašu.
- Dodajte dve kašičice soli i dodajte jedan decilitar ulja koje je predhodno zagrejano da provri. Ulje dodajete vrelo u vreo bob i mešate.
- Vratite na ringlu i mešajte u smeru kazaljke na satu dok ne provri i dok se sve lepo ne sjedini. Ovde je vrlo bitno da se meša samo u jednom pravcu jer ako mešate napred nazad stvore se grudvice, a i neretko se ne zgusne.
- Isecite 4 veća čena belog luka i na samom kraju dodajte.
- Pihtije razlijte u duboke tanjire.
- Ostavite na sobnoj temperaturi jedno 2 sata, pa onda u frižider da se stegnu.
- Pihtije se obavezno serviraju tako što se tanjir sa pihtijama prelije zaprškom.
- Na malo ulja aleva parika, kašičica po tanjiru.
- Prelijete hladne pihtije vrelom zaprškom neposredno pre serviranja.
- Pre nanošenja zaprške isečete na kocke ili rombove.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 1 Review(s)
Posne bobove pihtije
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -