Sastojak: biljno mleko
Posni švarcvald puding
Sastojci za posni švarcvald puding:
500 ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili ovseno),
50 g kakao praha,
80 g šećera,
3 kašike kukuruznog skroba (gustina),
100 g crne čokolade (posne),
1 kašičica ekstrakta vanile,
150 g višanja (sveže ili iz kompota),
50 g usitnjenih oraha ili lešnika (opciono).
Posni kolač sa višnjom i orasima
Sastojci za posni kolač sa višnjom i orasima:
300 g višanja (svežih ili zamrznutih),
200 g oraha (seckanih),
250 g pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
150 g šećera,
1 kašika vanilin šećera,
100 ml biljnog ulja,
200 ml biljnog mleka,
1 kašičica cimeta,
prstohvat soli.
Posna proja sa tofuom
Sastojci za posnu proju sa tofuom:
200 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
200 g tofua (izdrobljen),
100 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo),
50 ml maslinovog ulja,
1 šargarepa (narendana),
1 kašičica soli,
prstohvat bibera,
1 kašika semenki suncokreta (opciono).
Posni pire od karfiola i spanaća
Sastojci za posni pire od karfiola i spanaća:
1 srednja glavica karfiola (oko 500 g),
100 g svežeg spanaća,
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili ovseno),
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića (opciono),
svež peršun za dekoraciju (opciono).
Posni pire od karfiola i krompira
Sastojci za posni pire od karfiola i krompira:
1 glavica karfiola (oko 500 g),
2 krompira srednje veličine,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno seckan),
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice bibera,
100 ml biljnog mleka (po želji, bademovo ili sojino).
Posna lazanja sa pečurkama i belim lukom
Sastojci za posnu lazanju sa pečurkama i belim lukom:
12 listova za lazanje,
500 g pečuraka (šampinjoni ili druge po izboru),
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
300 ml pasirane paradajz sosa,
200 ml biljnog mleka (sojino ili bademovo),
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašika brašna,
1 kašika suvog bosiljka,
so, biber po ukusu.
Posne američke palačinke sa bundevom
Sastojci za posne američke palačinke sa bundevom:
1 šolja brašna,
1/2 šolje pirea od bundeve (kuvana ili pečena bundeva),
2 kašike šećera (ili zaslađivača po izboru),
1 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice cimeta,
1/4 kašičice đumbira u prahu (opcionalno),
prstohvat soli,
1 šolja biljnog mleka (sojino, bademovo ili kokosovo),
1 kašika biljnog ulja,
biljno ulje za prženje.
Posni kolač sa cimetom i orasima
Sastojci za posni kolač sa cimetom i orasima:
1 i po šolje brašna,
1/2 šolje smeđeg šećera,
1/2 šolje biljnog ulja (suncokretovo, kokosovo),
1 šolja biljnog mleka (sojino, bademovo),
1 kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
1 kašičica cimeta,
1/2 šolje mlevenih oraha,
1/4 šolje javorovog sirupa ili drugog zaslađivača,
prstohvat soli,
1 kašičica vanilin šećera.
Posna musaka sa bundevom i pečurkama
Sastojci za posnu musaku sa bundevom i pečurkama:
500 g bundeve, očišćene i isečene na tanke kriške,
300 g šampinjona ili drugih pečuraka, iseckanih,
1 veliki crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
200 ml biljnog mleka (npr. sojino, bademovo),
2 kašike brašna,
1 kašičica majčine dušice,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posni smuti od maline i spanaća
Sastojci za posni smuti od maline i spanaća:
1 šolja svežih ili zamrznutih malina,
1 šaka svežeg spanaća,
1 banana,
1 šolja biljnog mleka (npr. bademovo, sojino),
1 kašika lanenog semena (opciono),
1 kašičica agava sirupa ili drugog zaslađivača (po ukusu),
kockice leda (po želji).