Sastojak: konzervans
Kiseli krastavčići
Sastojci za kisele krastavčiće:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.
Domaći sirup od kajsija
Sastojci za domaći sirup od kajsija (za 12 l soka):
10 kg zrelih kajsija,
7 kg šećera,
10 dl vode,
10 limuntusa,
2 konzervansa.
Domaći sok od koprive
Sastojci za domaći sok od koprive:
100 vrhova koprive,
3 kg šećera,
3 l vode,
5 kesica limuntusa,
5 g konzervansa,
flašica ekstrata od kivija.
Punjeni plavi patlidžan
Sastojci za punjeni plavi patlidžan:
4-5 manja plava patlidžana,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
4-5 čena belog luka,
1/2 veze peršuna,
1 l vode,
4-5 kašike soli,
1 kašika šećera,
1/2 kesice konzervansa.
Zimnica: Šarena salata
Sastojci za šarenu salatu:
2 kg karfiola,
1 kg šargarepe,
1 kg paprika,
0,5 kg crnog luka,
5,5 kg kupusa,
1 vezica peršuna,
1-2 ljute paprike,
0,5 l ulja,
0,5 kg vinskog sirćeta,
250 g soli,
300 g šećera,
1 kesica konzervansa.
Zimnica: Kiseli krastavci
Sastojci za kisele krastavce:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.