Sastojak: kukuruzno brašno
Zeljanik sa kukuruznim brašnom
Sastojci za zeljanik sa kukuruznim brašnom:
600 g kukuruznog brašna,
500 g zelja, koprive ili spanaća,
1 šolja ulja,
so,
1 prašak za pecivo.
Posna projara sa lukom
Sastojci za posnu projaru sa lukom:
3 vezice mladog crnog luka,
800 g kukuruznog brašna,
1 šolja ulja,
so,
mlaka voda po potrebi.
Boza
Sastojci za bozu:
1 kg neprosejanog kukuruznog brašna,
10 l mlake vode,
10 g rastopljenog pivarskog kvasca,
šećer prema potrebi.
10 posnih jela na vodi koje morate probati
Recepti za pripremu deset posnih jela na vodi koje morate probati. Ukoliko postite na vodi, pogledajte ove recepte
Kačamak na vodi
Sastojci za posni kačamak na vodi:
300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,
1/2 litre vode,
so.
Posna musaka od krompira i oslića
Sastojci za posnu musaku od krompira i oslića:
700 g krompira,
500 g fileta oslića,
glavica luka,
maslinovo ulje,
kukuruzno brašno,
so.
Proja
Za posnu proju potrebno je: 500 g belog ili žutog kukuruznog brašna,
3 šolje mlake vode,
šoljica ulja,
so,
prašak za pecivo
Posni hleb sa začinima
Sastojci za posni hleb sa začinima:
200 g pšeničnog integralnog ili kukuruznog brašna,
200 g integralnog ražanog brašna,
1/2 paketa svežeg kvasca,
kašičica meda,
malo soli,
kašičica kima,
kašičica seckanog peršuna i celera,
kašičica osušene nane,
1/2 kašičice origana,
malo majčine dušice.
Posna sarma sa ribom
Sastojci za posnu sarmu sa ribom:
glavica kiselog kupusa,
3 manje glavice luka,
500 g očišćene ribe po želji,
kutija sardina iz konzerve,
2 šoljice od kafe pirinča,
šargarepa,
veći krompir,
kašičica paprike u prahu,
suvi začin,
2 lista lorbera,
biber u prahu i u zrnu.
Za zapršku: 2 manje glavice luka, kašika kukuruznog brašna, kašičica paprike u prahu i ulje.
Posni primorski kačamak
Sastojci za posni primorski kačamak:
manji zubatac,
škarpina ili druga riba,
pola glavice crnog luka,
2–3 lista lovora,
4–5 zrna bibera,
2 kašike vinskog sirćeta,
so,
500 g prosejanog kukuruznog brašna,
maslinovo ulje po potrebi.