- Advertisement -
Sastojci za slavski kolač:
- 2 kg pšeničnog brašna,
- 1,250 l vode,
- 40 g svežeg kvasca,
- 1 kašika soli.
Slavski kolač se priprema na sledeći način:
- Zamešati kvasac sa malo vode i brašna, retko, i ostaviti da stoji 15 minuta.
- Zatim 1,5 kg brašna i svu vodu zamesiti, dodati so i dobro sve sjediniti.
- Ostaviti da naraste, pa premesiti najmanje dva puta, a ostatak do dva kilograma brašna utrošiti da „naraste“ testo.
- Uzeti šerpu od oko 4 litra i zagrejati je u rerni.
- Zatim vruću šerpu istrljati dobro čistim voskom.
- U nju staviti dobro premešeno testo za kolač.
- Kad testo u šerpi naraste duplo onda ga ukrasiti odozgo.
- Ukrase praviti od presnog testa (bez kvasca).
- Naročito je obavezan pečat na kolaču koji se utiskuje na tanko isečenih pet korica i namaže se gornja površina kolača vodom, pa se pažljivo ovi pečati postave odozgo.
- Dalje ukrašavanje slavskog kolača zavisi od spretnosti onih koji mese, ali je uobičajeno da to budu riba, golub, grožđe i klas pšenice, pletenica oko ivice kolača, a može i neki cvetić.
- Na sredinu u središnji pečat, zabode se malo bosiljka i izbuše se čačkalicom ivice pečata i ukrasa, a zatim se kolač stavlja u vrelu (250 stepeni) rernu i tako peče oko 20 minuta.
- Zatim se temperatura smanji na 150 stepeni i peče još 40 minuta.
- Ako se peče na drvima, kolač okretati da ne ispuca i poprskati ga odozgo pokrivajući ga mokrim papirom da ne pregori.
- Kad je kolač pečen, on je pod rukom lak, a kad se lupi rukom odozgo on odjekuje.
- Tada ga stavimo na neku rešetku da se prohladi, a okolo ga poprskamo vodom.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:




Based on 8 Review(s)
Slavski kolač
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -