POSNA JELA SA SASTOJKOM: brašno
Najukusnije posne kiflice
Sastojci za najukusnije posne kiflice:
1 kg mekog brašna tip 400,
500 ml vode,
1 pakovanje (50g) svežeg kvasca,
3 pune kašike šećera,
1 kašika soli,
100 ml ulja,
posni margarin,
susam ili kim.
Posne kiflice sa orasima
Sastojci za posne kiflice sa orasima:
300-400 g brašna,
200 ml mlake vode,
100 g margarina sa sobne temperature,
1 kašičica sećera,
malo soli,
kockica kvasca,
200 g mlevenih oraha,
šećera po želji za mešanje sa orasima,
1 kašika ulja.
Posna kisela čorba od zelja
Sastojci za posnu kiselu čorbu od zelja:
1 kg zelja,
2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
1 dl ulja,
1 kašičica aleve paprike,
so,
vinsko sirće,
4 čena belog luka.
Posna torta sa Nes kafom
Sastojci za posnu Nes tortu:
Za kore:
100 g šećera,
100 g posnog margarina,
100 ml vode,
1 kesica Nes kafe,
300 g brašna,
1/2 kesice praška za pecivo.
Za fil:
700 ml vode,
200 g šećera,
4 kesice Nes kafe,
7 kašika gustina,
250 g posnog margarina,
300 g posnog šlaga,
kisela voda (po potrebi).
Posna torta sa malinama
Sastojci za posnu tortu sa malinama:
Za 2 kore:
300 g brašna,
150 g šećera,
2 kašike ulja,
200 ml soka od narandže,
1 prašak za pecivo,
2 kašike džema od kajsije.
Za fil:
300 g posnog margarina,
200 g pudinga od vanile,
1 l fante (ili neki drugi gazirani sok od pomorandže),
300 g šećera u prahu,
800 g malina.
Postan hleb sa bananama i bademima
Sastojci za postan hleb sa bananama i bademima:
1 ipo šolja brašna,
tri četvrtine šolje ovsenih pahuljica,
pola šolje smeđeg šećera,
pola kašičice soli,
1 ipo kašičica suvog kvasca,
pola šolje badema,
prstohvat muskatnog oraščića,
1 kašičica cimeta,
četvrtina šolje ulja,
3 i po zrele banane.
Posni kolačići sa pomorandžom
Sastojci za posne kolačiće sa pomorandžom:
100 g mlevenih lešnika,
40 g kandirane kore od pomorandže,
175 g posnog margarina,
kašičica rendane pomorandžine kore,
100 g šećera u prahu,
banana,
300 g brašna.
Za punjenje:
100 g marmelade,
20 ml likera od naranndže.
Za glazuru:
100 g posne čokolade,
kašika ulja,
kockice kandirane pomorandže za dekoraciju.
Posno medeno srce sa marcipanom
Sastojci za posno medeno srce sa marcipanom:
250 g meda,
100 g mlevenih lešnika,
300 g brašna,
kašičica praška za pecivo,
100 g mlevenih oraha,
125 g šećera,
100 g marcipana,
2 kašike ruma,
prstohvat kardamoma,
kašika espreso kafe,
300 g posne čokolade,
šarena šećerna srca za ukrašavanje.