Lavanda

395
- Advertisement -

Lavanda

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Despik, lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik
Latinski naziv: Lavandula officinalis

Opis biljke:

Lavanda je polu grmovita biljka koja, raste na suvim i toplim obroncima. Ona se, inače, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Lavanda je polugrm, naraste do 60 cm. Pri dnu je granasta. Grane su četverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu. Sivo-zelene su boje sa žlezdama na naličju, unazad malo svinuti. Cvetovi čine modre pršljenaste klasove. Lavanda ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivozelene listove i plavoljubičaste cvetove i duguljaste klasove. Cveta u julu i avgustu, a za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego sto se otvore. Osušeni cvetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najčešće se koriste za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija..

Stanište:

Na livadama, na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana.

Lekoviti deo biljke:

Vršci stabljike sa cvećem beru se u hladu na prozračnom mestu. Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer navedene biljke pojačavaju njeno delovanje.

Lekovito delovanje:

Lvanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće, menstruaciju, a deluje i na porodjaj. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i nerava, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadina nesvestice. Akne, masna koza, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, dismenoreja, bol u uhu, neprijatan zadah, teškoće sa varenjem. Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko dejstvo. Ulje lavande je idealna prva pomoć. Ono ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno mirise…

Priprema čaja:

Kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 min. Čaj procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Osnovni podaci:
Lavanda
Naziv članka:
Lavanda
Opis:
Lavanda je polu grmovita biljka koja, raste na suvim i toplim obroncima. Ona se, inače, uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima
Autor:
- Advertisement -