Ježovina

Ježovina, veprina

Advertisement

Drugi nazivi: Veprovina
Latinski naziv: Ruscus aculeatus
Naziv na engleskom jeziku: Butcher’s Broom

Opis biljke:

Ježovina ili veprina je višegodišnja zimzelena biljka s jakim korenom iz kojega izbija čvrsto i srednje dugačko korenje. Stabljika je ukočena, zelene boje, visine do 50 cm. Iz stabIjike se granaju grančice koje na krajevima prelaze u listove. Oni su, takodje, potpuno ukočeni i završavaju oštrim igličastim vrhom. Iz pazuha listova izbijaju po dva cvetića što leže na listiću. Plod je crvena boba.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi cela biljka s korenom, koji je najlekovitiji deo biljke. Sakuplja se u jesen.

Lekovito delovanje:

Plod ježovine se koristi u lečenju svih vrsti kamenaca u mokraćnim kanalima, bubrezima, mokraćnom mehuru, zatim za jačanje sluznice. Nadzemni deo biljke s korenom koristi se za što uspešnije izlučivanje suvišne vode iz organizma, za otapanje kamenca, izlučivanje mokraćne kiseline, jačanje mokraćnih kanala i suzbijanje raznih upala bubrega i mokraćnih kanala. Preporučuje se za uništavanje crevnih parazita kod starijih osoba. Korisna je u pripremanju uvarka za kupku i obloge kod raznih kožnih bolesti.

Osnovni podaci:
Ježovina
Naziv članka:
Ježovina
Opis:
Ježovina ili veprina je višegodišnja zimzelena biljka s jakim korenom iz kojega izbija čvrsto i srednje dugačko korenje
Autor:

Pin It on Pinterest

Shares