Zova

1405
- Advertisement -

Zova

Drugi nazivi: Baz, baza, bazgovina, crna bazga, cma zova, zova, zovika
Latinski naziv: Sambucus nigra
Naziv na engleskom jeziku: Elder

Opis biljke:

Zova ili bazga raste kao grm ili drvo visoko 3 do 10 metara. Na donjem delu stabla kora je svetlosmedja, a u gornjem delu sivo-bela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. Već u blizini zemlje izbijaju postrane krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bela i veoma lagana srž. Nasuprotni listovi nepravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu pilasto nazubljene.

Cvetovi su sakupljeni u plosnati paštitac, a boja im je bela do žućkasto-bela. Iz cvetova se razvijaju bobe, u početku zelene, zatim crveno-smedje i naposletku sjajnocrne. Bobe su male i sočne. Cvetovi su jakog i veoma ugodnog mirisa, koji u suvom stanju postaju blaži. Ukus cvetova je gorkast i aromatičan.

Sirove bobe (plodovi) imaju neprijatan ukus, dok su pripremljeni kao kompot ukusni.

Stanište:

Raste na rubovima šuma i osunčanim šumskim krčevinama, na zapuštenim mestima i u blizini naselja.

Lekoviti deo biljke:

Mladi izboji i mladi listovi beru se u proleće, cvetovi za vreme cvatnje, plodovi nakon dozrevanja, a kora od februara do novembra.

Lekovito delovanje:

Čaj od listova i mladica zove koristi se za pospešivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u telu, za lečenje šećerne bolesti kao i za čišcenje i poboljšanje krvi. Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.

Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoce kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mehura, leči vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu. Kod nje su korisni i cvet, i kora, i plod, i list, i koren. Neka u vašoj kući uvek bude zove.

Čaj od njenih cvetova pomoći ce da se preznojite kod bilo kog oblika prehlade ili gripa, što će znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su bolesti doprinele. Zova spira bolest i tako što pospešuje mokrenje i olakšava ga.

Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer preterane kolicine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kafena kašicica za jednu šolju. U toku dana sme da se popije samo jedna kafena šoljica – maksimalno dve – i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj.

Zreli plodovi zove su takode vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu sveži, plodovi zove se kuvaju bilo kao kompot, bilo kao džem. Lekovito deluju protiv nesanice.

Sok od svežih bobica zove koristi se u lečenju neuralgije trigerninusa (neurlagija ličnog živca), za jačanje, za blago regulisanje stolice, čišcenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

Recept za sok od zove

Osnovni podaci:
Zova
Naziv članka:
Zova
Opis:
Zova ili bazga raste kao grm ili drvo visoko 3 do 10 metara
Autor:
- Advertisement -