Kukuruzna svila

273
- Advertisement -

Kukuruzna svila

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Koruza, kuruz, kuruza, turska pšenica
Latinski naziv: Zea mays
Eng: Corn Silk

Opis biljke:

Kukuruz je jednogodišnja biljka visine jedan i po do dva i po metra. Stabljika je snažna, srcikasta sa širokim linearnim listovima. Muški i ženski cvetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvetovi smešteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vreme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvetovi koji se stvaraju u parovima, a nazivaju ih „kukuruznom svilom“.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se upotrebljava kukuruzna svila, a bere se, po pravilu, pre oprašivanja. Kukuruzna svila se suši brzo u hladu.

Lekovito delovanje:

Kukuruzna svila je izvanredno sredstvo za izlucivanje mokrace i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Ukoliko svila nije potpuno osušena, smanjuje izlucivanje mokrace, a pospešuje cišcenje. Kukuruzna svila se koristi još i u lecenju vodene bolesti i bolesti mokracnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri uspesi se postižu i kod upale bešike, srcanih bolesti s edemima, gihta i reumatizma. Koristi se za lecenje bubrežnih bolesti i kod nocnog mokrenja.

Sadrži masna i etericna ulja, flavonoide, saponine. Poseduje diuretski ucinak, podstice izlucivanje tecnosti putem mokrace iz organizma, pomaže kod upala i peska u mokracnim putevima. Deluje kao blago sredstvo za snižavanje šecera u krvi.

Kukuruzna svila je svilasti deo koji viri iz klipova kukuruza. Ove vlaknaste niti su zapravo ženski cvetovi kukuruza i igraju važnu ulogu u reprodukciji biljke. U nekim zemljama jugoistočne Evrope, kao što su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kukuruzna svila se često koristi u narodnoj medicini i tradicionalnoj kuhinji.

U narodnoj medicini kukuruzna svila se koristi kao diuretik, antiinflamatorni i antioksidans. Osim toga, koristi se i u lečenju infekcija urinarnog trakta, jer se veruje da ima antibakterijska svojstva. Kukuruzna svila se može konzumirati u obliku čaja, tako što se skuva u vodi ili se dodaje u jela poput čorbi i gulaša.

U tradicionalnoj kuhinji, kukuruzna svila se koristi za pripremu čaja i raznih jela. Čaj od kukuruzne svile se pije kao lek, ali se često pije i kao osvežavajuće piće. Kukuruzna svila se može dodati u razne čorbe i variva, gde daje specifičan ukus i aromu.

Pored toga, kukuruzna svila se može koristiti i kao prirodni boja za tkanine. U nekim kulturama se svila kuva sa tkaninama kako bi se dobila lepa, prirodna boja.

Ukratko, kukuruzna svila ima mnoga korisna svojstva i ima široku primenu u narodnoj medicini i tradicionalnoj kuhinji. Ovaj prirodni proizvod je vredan dodatak ishrani i može imati pozitivan uticaj na zdravlje.

Osnovni podaci:
Kukuruzna svila
Naziv članka:
Kukuruzna svila
Opis:
Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje
Autor:
- Advertisement -