Zamešati kvasac sa malo vode i brašna, retko, i ostaviti da stoji 15 minuta.
Zatim 1,5 kg brašna i svu vodu zamesiti, dodati so i dobro sve sjediniti.
Ostaviti da naraste, pa premesiti najmanje dva puta, a ostatak do dva kilograma brašna utrošiti da „naraste“ testo.
Uzeti šerpu od oko 4 litra i zagrejati je u rerni.
Zatim vruću šerpu istrljati dobro čistim voskom.
U nju staviti dobro premešeno testo za kolač.
Kad testo u šerpi naraste duplo onda ga ukrasiti odozgo.
Ukrase praviti od presnog testa (bez kvasca).
Naročito je obavezan pečat na kolaču koji se utiskuje na tanko isečenih pet korica i namaže se gornja površina kolača vodom, pa se pažljivo ovi pečati postave odozgo.
Dalje ukrašavanje slavskog kolača zavisi od spretnosti onih koji mese, ali je uobičajeno da to budu riba, golub, grožđe i klas pšenice, pletenica oko ivice kolača, a može i neki cvetić.
Na sredinu u središnji pečat, zabode se malo bosiljka i izbuše se čačkalicom ivice pečata i ukrasa, a zatim se kolač stavlja u vrelu (250 stepeni) rernu i tako peče oko 20 minuta.
Zatim se temperatura smanji na 150 stepeni i peče još 40 minuta.
Ako se peče na drvima, kolač okretati da ne ispuca i poprskati ga odozgo pokrivajući ga mokrim papirom da ne pregori.
Kad je kolač pečen, on je pod rukom lak, a kad se lupi rukom odozgo on odjekuje.
Tada ga stavimo na neku rešetku da se prohladi, a okolo ga poprskamo vodom.
Sastojci za lignje punjene pipcima:
1,5 kg lignji,
glavica belog luka,
kapar,
so,
ulje,
peršunov list,
prezle,
brašno.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više