Tahini (tan) sos

Tahini sos, Tan sos

Advertisement

Sastojci za tahini sos:

  • 100 g susama,
  • 1 dl hladno ceđenog susamovog ulja (može i hladno ceđeno suncokretovo ulje).

Tan sos se priprema na sledeći način:

  1. Susam rasporediti u pelhu za pečenje i peći na 150 stepeni deset minuta, odnosno dok seme susama ne požuti. Treba paziti da se susam ne prepeče jer će tahini imati gorči ukus.
  2. Kada je pečen, ostaviti susam da se ohladi, 20-25 minuta.
  3. Nakon hlađenja izručiti susam u secka ili blender, dodati decilitar ulja i dobro samleti par minuta. Tokom mlevenja par puta zaustaviti secka pa špatulom ili kašikom skinuti sa zidova posude smesu koja se nakupila, pa ponoviti proces.
  4. Ukoliko je potrebno, dodati još malo ulja, sve dok smesa ne postane glatka i kompaktna.
  5. Gotov tahini sos sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru do dve nedelje.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Tahini (tan) sos
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
2.51star1star1stargraygray Na osnovu 14 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares