- Advertisement -
Sastojci za tahini sos:
- 100 g susama,
- 1 dl hladno ceđenog susamovog ulja (može i hladno ceđeno suncokretovo ulje).
Tan sos se priprema na sledeći način:
- Susam rasporediti u pelhu za pečenje i peći na 150 stepeni deset minuta, odnosno dok seme susama ne požuti. Treba paziti da se susam ne prepeče jer će tahini imati gorči ukus.
- Kada je pečen, ostaviti susam da se ohladi, 20-25 minuta.
- Nakon hlađenja izručiti susam u secka ili blender, dodati decilitar ulja i dobro samleti par minuta. Tokom mlevenja par puta zaustaviti secka pa špatulom ili kašikom skinuti sa zidova posude smesu koja se nakupila, pa ponoviti proces.
- Ukoliko je potrebno, dodati još malo ulja, sve dok smesa ne postane glatka i kompaktna.
- Gotov tahini sos sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru do dve nedelje.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Tahini (tan) sos
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -