Sastojak: susam
Posni tofu sa tikvicama i sojinim sosom
Sastojci za posni tofu sa tikvicama i sojinim sosom:
200 g tofua,
2 tikvice (isečene na tanke trake ili kolutove),
3 kašike sojinog sosa,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka (sitno iseckan),
so i biber po ukusu,
susam za dekoraciju.
Posni tofu sa susamom i brokolijem
Sastojci za posni tofu sa susamom i brokolijem:
250 g čvrstog tofua, isečenog na kockice,
1 glavica brokolija, podeljena na cvetove,
3 kašike susama,
2 kašike soja sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono),
1 čen belog luka, sitno seckan,
1 kašika limunovog soka,
so i biber po ukusu.
Posni lisnati štapići sa tahinijem
Sastojci za posne lisnate štapiće sa tahinijem:
Za lisnate štapiće:
1 pakovanje lisnatog testa (posnog),
1 kašika maslinovog ulja,
susam za posipanje,
so po ukusu.
Za tahini sos:
2 kašike tahini paste,
2 kašike limunovog soka,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
2-3 kašike vode (ili više po potrebi),
so i biber po ukusu.
Posni ramen
Sastojci za posni ramen:
200 g ramen nudli (posnih),
1 litar povrćnog bujona,
1 šolja šitake pečuraka (iseckanih),
1 šolja tofua (iseckanog na kockice),
1 šolja baby spanaća,
2 čena belog luka (sitno seckana),
1 komadić đumbira (oko 2 cm, sitno rendan),
3 kašike soja sosa,
1 kašika miso paste,
2 kašike susamovog ulja,
1/2 šolje kukuruza (kuvanog),
1 šargarepa (iseckana na tanke trake),
2 mlada luka (iseckana na tanke kolutove),
sok od 1 limete,
susam i čili pahuljice za posipanje (po želji).
Posna proja sa maslinama
Sastojci za posnu proju sa maslinama:
200 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
1 prašak za pecivo,
100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo),
300 ml mineralne vode,
100 g crnih maslina, iseckanih,
1 kašičica soli,
1 kašika susama (opciono).
Posni žu-žu
Sastojci za posni žu-žu:
500g brašna,
1 kašičica soli,
1 kašika šećera,
1 pakovanje suvog kvasca (7g),
250ml tople vode,
50ml biljnog ulja,
1 kašika susama ili maka (opciono).
Posne nudle u soja sosu
Sastojci za posne nudele u soja sosu:
200g nudli po izboru,
2 kašike soja sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
100g šampinjona,
1 mladi luk,
1 kašika susamovog ulja (opciono),
susam za posipanje (opciono).
Posni kroketi od tikvica
Sastojci za posne krokete od tikvica:
2 srednje tikvice (sitno rendane),
1 šolja brašna od leblebija,
2 kašike mlevenog lanenog semena + 6 kašika vode,
2 kašike iseckanog peršuna,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
susam,
maslinovo ulje.
Posna pašteta od cvekle i susama
Sastojci za posnu paštetu od cvekle i susama:
2 veće cvekle,
1 šolja susama,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
mlevena crvena paprika (opciono, za dekoraciju),
kriške hleba ili tostiran hleb za posluživanje.
Posne kuglice od susama i urmi
Sastojci za posne kuglice od susama i urmi:
1 šolja urmi,
1/2 šolje mlevenog susama,
1/4 šolje semenki suncokreta,
1/4 šolje kokosovog brašna,
2 kašike vode,
1/4 šolje semenki susama (za valjanje).