Slatko od belih trešanja se priprema na sledeći način:
Trešnje oprati, očistiti od peteljki i izvaditi koštice.
U šerpu dodati šećer i vodu, skuvati da provri i da se šećer istopi, pa dodati trešnje.
Dok se slatko kuva, sadržaj ne mešati da se trešnje ne bi raspale, već samo rukom protresati šerpu.
Kad počne da vri, skidati penu koja će se pojaviti i dodati limun, koji smo prethodno isekli na kolutove.
Kuvati slatko dok trešnje ne postanu staklaste, a sok u kome se kuvaju srednje gustine.
Skuvano slatko prekriti vlažnom i oceđenom krpom i tek kada se ohladi, najbolje ostaviti da prenoći, sipati ga u tegle u koje možete dodati i po jedan list rezetlije, koja će slatkom od belih trešanja dati prelep miris.
Sastojci za mleko od soje i sir od soje (tofu):
100 g nepečene soje u zrnu,
1 kašika meda,
voda,
1 limun (ako pravite tofu sir, a ako ne, limun nije potreban).
Potrebno posuđe i ostalo:
2 šerpe,
sipačica,
mašina za mlevenje mesa ili neki čvršći, kvalitetniji blender (kod mene bolje ispadne sa mašinom za mlevenje mesa),
1 pamučna pelena,
1 krpa (takođe može pamučna pelena, ali da je mnogo gušća nego obična pamučna pelena).