1 kg šljiva (najbolja sorta za slatko je požegača ili madžarka),
1 kg šećera,
1 čaša vode,
2 limuna,
300 g kreča,
4 l vode,
5-6 listova rozetle.
Slatko od šljiva se priprema na sledećoi način:
Razmutite kreč u 4 litre vode, pa ostavite da se kreč slegne.
Za to vreme, operite i oljuštite šljive od ljuske (kožice).
Iz posude u kojoj ste rastvorili kreč preručite bistru vodu u drugu posudu i u tu drugu posudu sa bistrom krečnom vodom, spustite šljive i ostavite da odstoje sat, sat i po vremena.
Potom izvadite šljive iz krečne vode u đevđir i isperite ih u nekoliko voda.
Na mestu gde je bila peteljka, rasetite lagano šljivu i izvadite košticu.
Sipajte šećer i vodu u šerpu i kuvajte dok se šećer ne rastopi, odnosno sirup ne postane dovoljno gust.
Zatim isecite limun na kolutove i spustite u sirup.
Na gore opisan način pripremljene šljive spusite u šećerni sirup sa limunom i kuvajte narednih 25-30 minuta.
Pred kraj kuvanja iscedite sok od drugog limuna u slatko.
Ukoliko se prilikom kuvanja pojavi bela pena, skidajte je kašikom.
Gotovo slatko od šljiva prekrijte vlažnom krpom i ostavite da prenoći.
Naredni dan sipajte slatko od šljiva u tegle i dodajte u svaku teglu po list rozetle koje će slatkom dati fantastičan miris. Tegle pokrijte odozgo celofanom, preko celofana zavrnite pokolpac, pa slatko od šljiva odložite na hladno i tamno mesto.
Sastojci za posnu fungi pastu:
300g integralnih ili posnih špageta,
250g šampinjona,
1 crni luk,
3 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 konzerva paradajz pelata,
1/2 kašičice suvog origana,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za garnituru (opciono).
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više