1 kg šljiva (najbolja sorta za slatko je požegača ili madžarka),
1 kg šećera,
1 čaša vode,
2 limuna,
300 g kreča,
4 l vode,
5-6 listova rozetle.
Slatko od šljiva se priprema na sledećoi način:
Razmutite kreč u 4 litre vode, pa ostavite da se kreč slegne.
Za to vreme, operite i oljuštite šljive od ljuske (kožice).
Iz posude u kojoj ste rastvorili kreč preručite bistru vodu u drugu posudu i u tu drugu posudu sa bistrom krečnom vodom, spustite šljive i ostavite da odstoje sat, sat i po vremena.
Potom izvadite šljive iz krečne vode u đevđir i isperite ih u nekoliko voda.
Na mestu gde je bila peteljka, rasetite lagano šljivu i izvadite košticu.
Sipajte šećer i vodu u šerpu i kuvajte dok se šećer ne rastopi, odnosno sirup ne postane dovoljno gust.
Zatim isecite limun na kolutove i spustite u sirup.
Na gore opisan način pripremljene šljive spusite u šećerni sirup sa limunom i kuvajte narednih 25-30 minuta.
Pred kraj kuvanja iscedite sok od drugog limuna u slatko.
Ukoliko se prilikom kuvanja pojavi bela pena, skidajte je kašikom.
Gotovo slatko od šljiva prekrijte vlažnom krpom i ostavite da prenoći.
Naredni dan sipajte slatko od šljiva u tegle i dodajte u svaku teglu po list rozetle koje će slatkom dati fantastičan miris. Tegle pokrijte odozgo celofanom, preko celofana zavrnite pokolpac, pa slatko od šljiva odložite na hladno i tamno mesto.
Sastojci za posni sendvič sa vrganjima:300g pečuraka (vrganja),1 paradajz,2 čena belog luka ili prstohvat belog luka u prahu,1 plavi patlidžan,sirće , so, peršun, bosiljak,4 zemičke od integralnog brašna/tost hleb.