Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane

130

Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane

- Advertisement -

Sastojci za ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane:

  • 7 osrednjih šargarepa,
  • 1/2 limuna,
  • 7 listića nane.

Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane se priprema na sledeći način:

  1. Dobro oprati i očistiti nabrojano voće i povrće.
  2. Očišćeno i oprano voće i povrće staviti u sokovnik i dobro izmiksati i iscediti.
  3. Isceđen sok sipati u čaše i služiti.

Ovaj sok je koristan za:


Poboljšava vid

Nedostatak vitamina A može izazvati probleme sa vidom pri slabom svetlu. Kako je šargarepa bogata vitaminom A, ovaj sok je odličan za poboljšanje vida.

Prevencija makularne degeneracije oka

Ovo je česta bolest oka kod starijih osoba. Istraživanja su otkrila da ljudi koji su konzumirali beta-karoten u velikim količinama imaju četrdeset procenata manji rizik od makularne degeneracije u poređenju sa onima koji su konzumirali manje. Sadržaj obilja vitamina A i beza-karotena sprečava probleme sa očima starenjem. Kombinacija soka od šargarepe i endivije efektivno pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, noćnog slepila i razvoj katarakte.

Smanjuje zadržavanje vode u organizmu

Sok od šargarepe je diuretik i pomaže da se eliminiše višak tečnosti iz organizma, smanjuje zadržavanje vode, naročito kod žena tokom njihovog mesečnog ciklusa i kod trudnica.

Sprečava moždani udar

Jedna šaragarepa na dan smanjuje rizik od moždanog udara 68 odsto. Studija sprovedena na pacijentima koji su doživeli moždani udar, otkrila je da oni sa najvišim nivoom beta karotena imaju najbolju stopu preživljavanja.

Jača imuni sistem

Šargarepa čini čuda za jačanje imunog sistema povećanjem proizvodnje i performansi belih krvnih zrnaca koja su ključan faktor za otpornost prema raznim vrstama infekcija.

Smanjuje holesterol

Pektin u šargarepi smanjuje nivo holesterola u krvi. Nedavne studije pokazale da limonoidi u limunu takođe pomažu da smanjimo visok holesterol.

Prevencija bolesti srca

U studiji koja je trebala da otkrije terapeutske vrednosti šargarepe, istraživači na Volfson Gastrointestinal laboratoriji u Edinburgu u Škotskoj otkrili su da se nivo holesterola smanjuje za 11 procenata ako se na dan uzima sedam grama sirove šargarepe u toku tri nedelje. Visok holesterol je glavni faktor za srčana oboljenja. Budući da redovno konzumiranje šargarepe smanjuje nivo holesterola ovaj sok je odličan ukoliko želite da sprečite bolesti srca. Grupa švedskih naučnika otkrila da korenasto povrće, kao što je šargarepa može da smanji šanse za srčani udar. Studija sprovedena na Mario Negri Institutu za Medikamentozna istraživanja u Italiji pokazala je da oni koji jedu više šargarepe imaju jednu trećinu manji rizik od srčanog udara u poređenju sa onima koji su jeli manje šargarepe.

Prevencija kancera pluća i kancera debelog creva

Potrošnja Beta-karotena je povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko kancera, naročito kancera pluća. Britanski istraživači su otkrili da je povećanje potrošnje beta-karotena od 1,7 do 2,7 miligrama dnevno, smanjuje rizik od raka pluća za više od 40 odsto. Prosečna šargarepa sadrži oko tri miligrama beta-karotena. U studiji, istraživači su otkrili da konzumiranje vlakana kojima je šargarepa bogata, smanjuje rizik od raka debelog creva za čak 24 odsto. Druga studija pokazuje da su žene koje jedu sirove šargarepe od pet do osam puta imale manje šanse da obole od raka dojke od žena koje ne jedu šargarepu.

Dobro varenje

Sok od limuna pomaže da se reše problemi koji se odnose na loše varenje i zatvor. Šargarepa ima efekat čišćenja jetre i pomaže da se oslobodi žuč, što je korisno ukoliko želite da se oslobodite zatvora i regulišete varenje.

Lepša koža

Sok od limuna, kao prirodni antiseptik, odličan je za lečenje problema vezanih za kožu. Limunov sok pomešan sa vodom i medom ddaje blistav sjaj koži. Visok kvalitet vitamina C i druge bogate hranljive materije u soku od šargarepe efikasno hrane kožu, sprečavaju suvu kožu, psorijazu i druge mrlje na koži.

Ceđeni sok od šargarepe, limuna i nane
Ocenite