
Sastojci za posni kolač sa makom i mlevenim orasima:
Za kore:
- 2,5 dl gazirane vode,
- 2 kašike šećera,
- 2,5 dl ulja,
- 1 kašika suvog kvasca,
- 600 g brašna.
Za fil sa makom:
- 250 g mlevenog maka,
- 125 g šećera u prahu,
- 150 g džema od šljiva.
Za fil od oraha:
- 250 g mlevenih oraha,
- 125 g šećera u prahu,
- 150 g džema od kajsija.
Za premaz:
- džem od kajsija,
- mleveni orasi.
Posni kolač sa makom i mlevenim orasima se priprema na sledeći način:
- U 2,5 dl mlake gazirane vode staviti 2 kašike šećera i razmutiti kašiku suvog kvasca da stane 5 minuta.
- U polovinu brašna dodati nadošli kvasac, 2,5 dl ulja i kašikom mešati i postepeno dodavati brašna i mesiti rukom. Testo dobro izraditi i podeliti na 3 dela. Izmeriti testo i podeliti na jednake 3 loptice.
- Pomešati posebno u činiju 250 g mlevenog maka sa 125 g šećera u prahu. U drugu činiju pomešati mlevene orahe sa 125 g šećera u prahu.
- Razvaljati jedan deo testa i staviti u pleh vel. 20×35 cm obložen pek papirom.
- Preko razvijene kore staviti 150 g džema od šljiva i rsvnomerno razmazati po kori pa preko džema raširiti suve sastojke maka i prah šećera. Preko ovoga staviti drugu razvaljanu koru pa nju premazati džemom od kajsija, pa preko džema od kajsija posuti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
- Razvaljati i treću koru i staviti je preko smese od oraha. Ostaviti da stane 30 minuta pa izbockati odozgo čačkalicom do dna i peći na 180 °C 30 minuta. Pečeni kolač malo ohladiti pa ga prevrnuti na tacnu da sloj od mlevenog maka bude gore. Još topli kolač premazati sa džemom od kajsija i posuti ga bogato mlevenim orasima.
- Kolač možete rezati u kocke, u štangle itd… Veoma je ukusan i treba ga napraviti ranije pre konzumacije. Kolač pokriti da se nebi isušio i da bi se opustio.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posni kolač sa makom i mlevenim orasima
Autor:
Bulatović Verica
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:

















