Sastojci za posni kolač sa makom i mlevenim orasima:
Za kore:
2,5 dl gazirane vode,
2 kašike šećera,
2,5 dl ulja,
1 kašika suvog kvasca,
600 g brašna.
Za fil sa makom:
250 g mlevenog maka,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od šljiva.
Za fil od oraha:
250 g mlevenih oraha,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od kajsija.
Za premaz:
džem od kajsija,
mleveni orasi.
Posni kolač sa makom i mlevenim orasima se priprema na sledeći način:
U 2,5 dl mlake gazirane vode staviti 2 kašike šećera i razmutiti kašiku suvog kvasca da stane 5 minuta.
U polovinu brašna dodati nadošli kvasac, 2,5 dl ulja i kašikom mešati i postepeno dodavati brašna i mesiti rukom. Testo dobro izraditi i podeliti na 3 dela. Izmeriti testo i podeliti na jednake 3 loptice.
Pomešati posebno u činiju 250 g mlevenog maka sa 125 g šećera u prahu. U drugu činiju pomešati mlevene orahe sa 125 g šećera u prahu.
Razvaljati jedan deo testa i staviti u pleh vel. 20×35 cm obložen pek papirom.
Preko razvijene kore staviti 150 g džema od šljiva i rsvnomerno razmazati po kori pa preko džema raširiti suve sastojke maka i prah šećera. Preko ovoga staviti drugu razvaljanu koru pa nju premazati džemom od kajsija, pa preko džema od kajsija posuti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
Razvaljati i treću koru i staviti je preko smese od oraha. Ostaviti da stane 30 minuta pa izbockati odozgo čačkalicom do dna i peći na 180 °C 30 minuta. Pečeni kolač malo ohladiti pa ga prevrnuti na tacnu da sloj od mlevenog maka bude gore. Još topli kolač premazati sa džemom od kajsija i posuti ga bogato mlevenim orasima.
Kolač možete rezati u kocke, u štangle itd… Veoma je ukusan i treba ga napraviti ranije pre konzumacije. Kolač pokriti da se nebi isušio i da bi se opustio.
Sastojci za posnu meksičku salatu:
600 gr crvenog ili belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
4 slatke paprike,
150 gr kuvanog kukuruza,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više