Sastojci za posni kolač sa makom i mlevenim orasima:
Za kore:
2,5 dl gazirane vode,
2 kašike šećera,
2,5 dl ulja,
1 kašika suvog kvasca,
600 g brašna.
Za fil sa makom:
250 g mlevenog maka,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od šljiva.
Za fil od oraha:
250 g mlevenih oraha,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od kajsija.
Za premaz:
džem od kajsija,
mleveni orasi.
Posni kolač sa makom i mlevenim orasima se priprema na sledeći način:
U 2,5 dl mlake gazirane vode staviti 2 kašike šećera i razmutiti kašiku suvog kvasca da stane 5 minuta.
U polovinu brašna dodati nadošli kvasac, 2,5 dl ulja i kašikom mešati i postepeno dodavati brašna i mesiti rukom. Testo dobro izraditi i podeliti na 3 dela. Izmeriti testo i podeliti na jednake 3 loptice.
Pomešati posebno u činiju 250 g mlevenog maka sa 125 g šećera u prahu. U drugu činiju pomešati mlevene orahe sa 125 g šećera u prahu.
Razvaljati jedan deo testa i staviti u pleh vel. 20×35 cm obložen pek papirom.
Preko razvijene kore staviti 150 g džema od šljiva i rsvnomerno razmazati po kori pa preko džema raširiti suve sastojke maka i prah šećera. Preko ovoga staviti drugu razvaljanu koru pa nju premazati džemom od kajsija, pa preko džema od kajsija posuti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
Razvaljati i treću koru i staviti je preko smese od oraha. Ostaviti da stane 30 minuta pa izbockati odozgo čačkalicom do dna i peći na 180 °C 30 minuta. Pečeni kolač malo ohladiti pa ga prevrnuti na tacnu da sloj od mlevenog maka bude gore. Još topli kolač premazati sa džemom od kajsija i posuti ga bogato mlevenim orasima.
Kolač možete rezati u kocke, u štangle itd… Veoma je ukusan i treba ga napraviti ranije pre konzumacije. Kolač pokriti da se nebi isušio i da bi se opustio.
Sastojci za posni kačamak sa pečurkama:
1 šolja integralnog pirinča,
200g pečuraka,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
4 šolje vode,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više