Posna torta sa makom

Posna torta sa makom

Advertisement

Sastojci za posnu tortu sa makom:

  • 3 čaše (od 200 ml) brašna,
  • 200 g maka,
  • 2 čaše šećera,
  • 1 čaša ulja,
  • 2 čaše kisele vode,
  • 1 prašak za pecivo.

Fil:

  • 2 čaše vode
  • 400 g šečera
  • 200 g posne čokolade
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1/2 posnog margarina,
  • 1 puding od čokolade,
  • 3 kesice vanilin šećera.

Posna torta sa makom se priprema na sledeći način:

  1. 2 čaše šećera sipati u posudu, dodati 2 čaše kisele vode i 1 čašu ulja i sve zajedno umutiti mikserom.
  2. Dodati 3 čaše brašna i 1 prašak za pecivo, umutiti masu i dodati 200 g maka u zrnu. Mutiti mikserom dok se sve to lepo ne sjedini.
  3. Masu podeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake.
  4. Koru peći u tepsiji ili plehu prethodno obloženoj pek papirom približnih mera 38 x 21 cm na 200°C. Kada se kore za tortu ispeku, pažljivo ih izvadite kako se ne bi slomile.
  5.  Fil za posnu tortu sa makom se priprema tako što se u odgovarajuću posudu stavi 1 čaša vode od 200 ml i doda 400 g šećera. Sve zajedno se stavi na tihu vatru da se šećer istopi.
  6.  U drugoj posudi staviti 1 kesicu pudinga od čokolade, a zatim izmešati sa 1 čašom vode od 200 ml, i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuva. Kada se puding skuvao dodati 200 g posne crne čokolade, 300 g mlevenih oraha i 1/2 posnog margarina, 3 kesice vanil šećera, pa sjediniti dobro masu.
  7.  Kad se masa za filovanje torte malo prohladi filovati kore, redosledom kora-fil-kora-fil.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna torta sa makom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Na osnovu 10 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares