Sastojci za posni kolač sa makom i glazurom od limuna:
200g maka,
tri šolje brašna,
dve šolje vode,
dve šolje šećera,
šolja ulja,
jedan prašak za pecivo.
Za glazuru od limuna:
sok od dva limuna,
200g šećera u prahu.
Posni kolač sa makom i glazurom od limuna se priprema na sledeći način:
Brašno, mak, vodu, šećer, ulje i prašak za pecivo pomešajte, pa mutite mikserom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, u pleh stavite papir za pečenje.
Smesu sipajte u pleh, pa pecite oko 40 minuta, ili dok čačkalica kojom ste bocnuli kolač ne izađe čista.
U međuvremenu, za glazuru mutite mikserom sok od dva limuna sa 200g šećera u prahu, petnaestak minuta, ili dok ne dobijete glatku smesu za preliv.Kad se kolač ohladi, prelijte ga glazurom, a kad se glazura stvrdne, secite i služite.
Sastojci za posnu slavsku tortu:
500 g mlevenih oraha,
50 g prezle,
1/2 l belog vina,
500 g kristal šećera,
100 g brašna,
strugani oraščić,
šećer u prahu za posipanje.