Posne mekike

551
- Advertisement -

Posne mekike

Advertisements

Sastojci za posne mekike:

  • 500g brašna,
  • 1 kesica suvog kvasca (7g),
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 300ml mlake vode,
  • ulje za prženje.

Posne mekike se pripremaju na sledeći način:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, so i šećer.
  2. Postepeno dodajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Mesite testo na pobrašnjenoj površini oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  4. Vratite testo u posudu, pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči.
  5. Nakon što je testo naraslo, premesite ga lagano i podelite na manje loptice.
  6. Svaku lopticu razvaljajte u diskove debljine oko 1 cm.
  7. U dubokoj tavi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
  8. Pržite mekike u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
  9. Vadite mekike na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.
  10. Poslužite toplo, po želji posute šećerom u prahu, uz džem ili med.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posne mekike
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -