- Advertisement -
Sastojci za posne mekike:
- 500g brašna,
- 1 kesica suvog kvasca (7g),
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 300ml mlake vode,
- ulje za prženje.
Posne mekike se pripremaju na sledeći način:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, so i šećer.
- Postepeno dodajte mlaku vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Mesite testo na pobrašnjenoj površini oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Vratite testo u posudu, pokrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči.
- Nakon što je testo naraslo, premesite ga lagano i podelite na manje loptice.
- Svaku lopticu razvaljajte u diskove debljine oko 1 cm.
- U dubokoj tavi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
- Pržite mekike u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
- Vadite mekike na papirne ubruse da se ocede od viška ulja.
- Poslužite toplo, po želji posute šećerom u prahu, uz džem ili med.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor:
Posne mekike
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -