- Advertisement -
Sastojci za posne pirinčane galete:
- 200g pirinča,
- 2 kašike brašna (po potrebi više),
- 2 kašike mlevenog lanenog semena (ili chia semena),
- 4 kašike vode,
- 1 kašičica soli,
- 1/2 kašičice belog luka u prahu (opciono),
- 1/2 kašičice crnog bibera,
- ulje za prženje (opciono).
Posne pirinčane galete se pripremaju na sledeći način:
- Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju, procedite ga i ostavite da se ohladi.
- U maloj posudi, pomešajte mleveno laneno seme sa 4 kašike vode. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok ne postane želatinasto. Ovo će služiti kao vezivno sredstvo umesto jaja.
- U velikoj posudi pomešajte skuvani pirinač, laneno seme sa vodom, brašno, so, beli luk u prahu (ako koristite) i biber. Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Ako je smesa previše mrvljiva, dodajte još malo brašna po potrebi.
- Oblikujte smesu u male pljeskavice ili galete željene veličine.
- U tavi zagrejte malo ulja na srednje jakoj vatri (ili koristite papir za pečenje za zdraviju varijantu bez ulja).
- Pržite galete sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave, oko 3-4 minuta po strani.
- Vadite galete na papirne ubruse da se ocede od viška ulja, ako pržite.
- Poslužite toplo uz omiljeni sos ili kao prilog.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posne pirinčane galete
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -