Sastojak: crni luk
Posna prolećna supa
Sastojci za posnu prolećnu supa:
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
5 kašika ulja,
3 čena belog luka,
1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
2 šargarepe,
1 kašičica paradajz pirea,
250 g očišćenog krompira,
350 g graška,
mešavina začina.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posna pica sa paradajzom
Za pizzu sa paradajzom potrebno je: 1 testo za picu, 1 šolja pečurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 češanj belog luka, 1 šolja kečapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja.
Posne makarone sa pečurkama
Sastojci za posne makarone sa pečurkama:
500 gr makarona,
500 gr pečuraka,
100 gr graška,
2 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1 caša belog vina,
1 kašika brašna,
2 kašike biljnog margarina,
1/2 caše ulja,
so.
Posne makarone sa spanaćem
Sastojci za Posne makarone sa spanaćem:
1/2 kg makarona,
1 kg spanaća,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 kašika celerovog lista,
1 stabljika celera, sitno iseckana,
1/2 šolje ulja,
biber,
so.
Posne lazanje
Sastojci za posne lazanje:
9 listova lazanje (možete naći posne kore za lazanje, bez jaja, u bolje snabdevenim prodavnicama, ako ne nađete, možete koristiti i debele kore za gibanicu ili pitu),
1 glavica crnog luka,
soja u ljuspicama,
2 šolje sosa od paradajza,
2 čena belog luka,
origano,
sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
ulje,
2 kašike brašna,
beli biber,
sir od soje (po želji).
Riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
300 g tunjevine,
500 g oslića,
200 g sardine,
100 g barenog pirinča,
100 g prezli,
10 čenova belog luka,
2 glavice crnog luka,
kašičica muskantnog oraha,
biber,
so.
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.
Dagnje na buzari
Sastojci za dagnje na buzari:
600-700 gr dagnji u školjki,
5 dl belog vina,
malo maslinovog ulja,
1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog,
2-3 čena belog luka, sitno iseckanog,
2 lovorova lista,
biber u zrnu, so ili vegeta,
sveže iseckan peršun.
Posna sarma od kiselog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od kiselog kupusa:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča, probranog i opranog,
1 kg crnog luka, sitno iseckanog,
3-4 šargarepe, sitno izrendane,
1 koren peršuna, sitno izrendan,
3-4 cena belog luka, sitno iseckan,
5-6 listova lovora,
biber,
ulje,
so,
aleva paprika.