Sastojak: crni luk
Posna mućkalica
Sastojci za posnu mućkalicu:
300 g soje u komadićima,
300 g smrznute paprike,
250 g soka od paradajza,
500 g crnog luka,
tucana ljuta paprika,
biber,
ulje,
so.
Posna pita sa sojom i šampinjonima
Sastojci za posnu pitu sa sojom i šampinjonima:
500 g kora za pitu,
5 kafenih šoljica soje (to je oko 150 g),
5-6 kafenih šoljica vrele vode,
400 g šampinjona,
2 glavice crnog luka,
1 prašak za pecivo,
biber,
so.
Riblja pašteta
Sastojci za riblju paštetu:
3 konzerve tunjevine,
3 čena belog luka,
1 veći krompir,
1 šargarepa,
1 crni luk,
limun,
peršun,
biber,
so.
Fileti smuđa sa povrćem
Sastojci za filete smudja sa povrćem:
500 g fileta smuđa,
300 g paradajza,
200 g crnog luka,
200 g paprike,
200 ml belog vina,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
mirođija,
origano,
limun,
biber,
so.
Posna pita od soje
Sastojci za posnu pitu od soje:
500 g kora za pitu,
10 kašika ljuspica soje,
2 struka praziluka,
2 glavice crnog luka,
biber,
ulje,
so.
Posna čorba od pasulja
Sastojci za posnu čorbu od pasulja:
200 g pasulja,
1 glavica crnog luka,
5 čenova belog luka,
sveža ili suva paprika,
1 kašika brašna,
2 šoljice ulja,
aleva paprika,
šargarepa,
peršun,
biber,
so.
Suve paprike punjene krompirom
Sastojci za suve paprike punjene krompirom:
10 suvih paprika,
nekoliko krompira,
2 šoljice pirinča,
250 g crnog luka,
aleva paprika,
brašno,
peršun,
ulje,
so.
Zapečena pastrmka sa povrćem
Sastojci za zapečenu pastrmku sa povrćem:
4 pastrmke,
300 g crnog luka,
300 g paradajza,
300 g paprike,
3 čena belog luka,
100 ml belog vina,
3 kašike ulja,
peršun,
celer,
biber,
so.
Posna krompir salata
Sastojci za posnu krompir salatu:
1 kg krompira,
3 glavice crnog ili crvenog luka,
1 dl ulja,
1 dl vinskog sirćeta,
1 kašika persunovog lišća,
biber,
so.
Posni namaz od pasulja i rena
Za namaz od pasulja i rena potrebno je: 1 veća konzerva crvenog pasulja,
1 iseckan čen belog luka,
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana,
rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a moze i više,
ulje,
sirće,
so,
biber,
sitno seckan peršun.