Sastojak: integralni pirinač
Posni kačamak sa pečurkama
Sastojci za posni kačamak sa pečurkama:
1 šolja integralnog pirinča,
200g pečuraka,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
4 šolje vode,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje.
Posna krompir čorba sa crvenom paprikom
Sastojci za posnu krompir čorbu sa crvenom paprikom:
4-5 srednjih krompira,
1 crvena paprika,
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
2 paradajza,
2 čena belog luka,
1 šolja pasulja (najbolje beli ili crni pasulj),
1/2 šolje integralnog pirinča,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog majčine dušice,
so i biber po ukusu,
1-2 kašike maslinovog ulja,
1 litar povrćne supe.
Posni mediteranski rižoto
Sastojci za posni mediteranski rižoto:400g očišćenih lignji,300g očišćenih račića,200g integralnog pirinča,400g šampinjona,2 glavice crnog luka,1 šargarepa,1dl soka od paradajza,2 čena belog luka,0,5l belog vina,4 kašike ulja,20g margarina,mešavina začina, biber.
Posna salata od integralnog pirinča sa avokadom i grejpom
Sastojci za posnu salatu od integralnog pirinča sa avokadom i grejpom:1 šolja integralnog pirinča,2 šolje baby spanaća,1 crveni grejpfrut, oguljen i razdvojen na kriške,½ avokada, seckan na tanke kriške.Sastojci za dresing:3 kašike limunovog soka,2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja,2 kašičice sirovog organskog meda.
Posni rižoto sa surimi štapićima
Sastojci za posni rižoto sa surimi štapićima:2 srednje glavice crnog luka,3 srednje šargarepe,100g kukuruza šećerca,150g šampinjona,1 pakovanje surimi štapića,150g integralnog pirinča,ulje,so.
Posni rižoto sa šparglama i limunom
Sastojci za posni rižoto sa šparglama i limunom:1 veza špargli,1 glavica crnog luka, sitno seckanog,4 kašike maslinovog ulja,4 čena belog luka, izgnječena,1 šolja integralnog pirinča,3 ½ – 4 šolje bujona od povrća,½ šolje svežih listova bosiljka,1 limun, kora i sok po ukusu,½ kašičice soli,¼ kašičice bibera.
Najlakši posni integralni pirinač
Sastojci za najlakši posni integralni pirinač:2 šolje integralnog pirinča,2 paprike,konzerva crnog pasulja,1 glavica luka,2 čena belog luka,koncentrat paradajza,so, biber,peršun.
Posni rižoto od integralnog pirinča
Sastojci za posni rižoto od integralnog pirinča:2 šolje integralnog pirinča,2 paprike,konzerva crnog pasulja,1 glavica luka,2 čena belog luka,koncentrat paradajza,so, biber,peršun.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posne sarme
Sastojci za posne sarme:
100 g praziluka ili crnog luka,
2-3 kašike ulja,
80 g integralnog pirinča (može i običan),
40 g mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih),
20 g sojinih pahuljica,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta,
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća,
po ukusu soli za sarmu,
10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih),
2-3 lovorova lista,
2-3 male crvene ljute papričice,
po ukusu mlevene začinske paprike - može ljuta,
0,5 dl ulja,
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme,
po potrebi vode.