Posne sarme

Posne sarme

Advertisement

Sastojci za posne sarme:

  • 100 g praziluka ili crnog luka,
  • 2-3 kašike ulja,
  • 80 g integralnog pirinča (može i običan),
  • 40 g mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih),
  • 20 g sojinih pahuljica,
  • 1/2 kašičice bibera,
  • 1/2 kašičice mlevene začinske paprike – može ljuta,
  • 1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća,
  • po ukusu soli za sarmu,
  • 10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih),
  • 2-3 lovorova lista,
  • 2-3 male crvene ljute papričice,
  • po ukusu mlevene začinske paprike – može ljuta,
  • 0,5 dl ulja,
  • još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme,
  • po potrebi vode.

Posne sarme se pripremaju na sledeći način:

  1. Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da svene, pa skloniti sa vatre.
  2. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine.
  3. Po želji dodati u fil još malo ulja.
  4. Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo.
  5. Svaki podeliti na dva dela (ja to radim kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.
  6. Na sredinu (i pri vrhu) lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.
  7. Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa.
  8. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice.
  9. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa.
  10. Naliti sa toliko vode da sarme ogreznu u njoj i pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.
  11. Sud sa složenim sarmama staviti na vatru, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da se sarma krčka 3-4 sata, a može i duže.
  12. Što se duže lagano krčka, sarma je ukusnija.

Recept poslala Milica Mirković

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna sarma
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
3.51star1star1star1stargray Na osnovu 53 ocena(e)

Pin It on Pinterest

Shares