1/2 kašičice mlevene začinske paprike – može ljuta,
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća,
po ukusu soli za sarmu,
10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih),
2-3 lovorova lista,
2-3 male crvene ljute papričice,
po ukusu mlevene začinske paprike – može ljuta,
0,5 dl ulja,
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme,
po potrebi vode.
Posne sarme se pripremaju na sledeći način:
Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da svene, pa skloniti sa vatre.
Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine.
Po želji dodati u fil još malo ulja.
Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo.
Svaki podeliti na dva dela (ja to radim kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.
Na sredinu (i pri vrhu) lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.
Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa.
Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice.
Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa.
Naliti sa toliko vode da sarme ogreznu u njoj i pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.
Sud sa složenim sarmama staviti na vatru, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da se sarma krčka 3-4 sata, a može i duže.
Sastojci za posnu pogaču uvijaču:
kisela voda 300 ml,
ulje 100 ml,
šećer 1 kašičica,
so 1 kašičica,
brašno 600 g,
kvasac 35 g,
margarin 100 g.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više