- Advertisement -
Sastojci za posni rižoto sa šparglama i limunom:
- 1 veza špargli,
- 1 glavica crnog luka, sitno seckanog,
- 4 kašike maslinovog ulja,
- 4 čena belog luka, izgnječena,
- 1 šolja integralnog pirinča,
- 3 ½ – 4 šolje bujona od povrća,
- ½ šolje svežih listova bosiljka,
- 1 limun, kora i sok po ukusu,
- ½ kašičice soli,
- ¼ kašičice bibera.
Posni rižoto sa šparglama i limunom se priprema na sledeći način:
- Očistite špargle i odsecite im krajeve.
- Stabiljke špargli isecite na manje komade, stavite ih u manju šerpu, te ih blanširajte oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
- Ocedite ih, ali ostavite 1 šolju tečnosti u kojoj ste ih kuvali.
- Stavite u blender blanširane špargle, 1 šolju tečnosti od kuvanja, 2 kašike maslinovog ulja i sveže listove bosiljka, te sve blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
- Dobijeni sos od špargli ostavite sa strane.
- Nakon toga, u manjoj šerpi zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, pa dodajte crni luk.
- Dinstajte ga 5-6 minuta, pa dodajte beli luk i dinstajte još oko 2 minuta.
- Zatim dodajte integralni pirinač i 1 šolju bujona od povrća, pa kuvajte na umerenoj temperaturi, često mešajući, dok pirinač ne upije svu tečnost.
- Postepeno dodajte preostale šolje bujona od povrća, te sve zajedno kuvajte oko 3 minuta.
- Dobijeni rižoto prelijte sosom od špargli, te dodajte sok, koru limuna po ukusu, kao i so i biber. Poslužite i uživajte u ukusu.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posni rižoto sa šparglama i limunom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -