Sastojak: kajsija
Džem od kajsija
Sastojci za džem od kajsija:
1 kg kajsija,
1 kg šećera,
nekoliko kolutova limuna,
40 ml kajsijevače.
Domaći sirup od kajsija
Sastojci za domaći sirup od kajsija (za 12 l soka):
10 kg zrelih kajsija,
7 kg šećera,
10 dl vode,
10 limuntusa,
2 konzervansa.
Voće sa grudvicama
Sastojci za voće sa grudvicama:
800 g voća (jabuke, šljive, kajsije),
1-3 supene kašike šećera,
60 g brašna,
60 g šećera,
90 g mlevenih badema (ili oraha, lešnika), cimet ili vanil šećer (po ukusu),
75 g istopljenog margarina.
Kajsija
Kajsija vodi poreklo iz severne Kine, gde se uzgaja preko 4 000 godina. Iz Kine ih je na Sredozemlje doneo Aleksandar Veliki. O kajsiji kruže mnoga narodna verovanja. U staroj Grčkoj su za kajsiju mislili da je "zlatno jaje sunca", dok su u srednjem veku verovali da kajsija uzrokuje groznicu
Novogodišnja posna torta
Posna torta za Novu godinu se priprema na sledeći način:
500 g jabuka,
10 kom šljiva iz slatka,
500 g kristal šećera,
3 velike kašike slatka od šumskih jagoda,
10 kom kajsija iz slatka,
8 breskvi iz slatka,
4 velike kašike slatka od malina,
250 g seckanog badema,
3 kašičice sitno seckane kore od pomorandže,
oblande.
10 posnih slatkih rolata koje morate probati
Ovo su recepti za posne slatke rolate koje morate probati: 10. Rolat sa šumskim voćem 9. Rolat mačije oči 8. Francuski rolat 7. Rolat od suvog voća...