Sastojak: posna testenina
Posna testenina sa pireom od spanaća
Sastojci za posnu testeninu sa pireom od spanaća:
250g posne testenine (integralna, od spelte, itd.),
200g svežeg spanaća,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 šolja posnog suvog belog vina,
so i biber po ukusu,
prstohvat muskatnog oraščića,
1/4 šolje posnog biljnog sira (opciono, za posipanje).
Posna pasta sa patlidžanom
Sastojci za posnu pastu sa patlidžanom:300g testanine (pene ili fusili),2 patlidžana,4 čena belog luka,1 konzerva paradajza (od 400 g),5 sušenih paradajza,so i biber.
Posna čorba od paradajza na vodi
Sastojci za posnu čorbu od paradajza:
1 manja glavica crnog luka,
1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka,
1/2 šargarepe,
jedna suva papričica,
posna testenina,
začini: so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
Posna testenina sa povrćem
Sastojci za posnu testeninu sa povrćem:
300 g posne testenine,
150 g šampinjona,
200 g tikvica,
100 g paradajza,
2 čena belog luka,
0,5 dl ulja,
origano,
peršun,
biber,
so.
Posna pasta sa brokolijem
Sastojci za posnu pastu sa brokolijem:
500 g brokolija,
400 g posne testenine,
3 čena belog luka,
1 dl maslinovog ulja,
pola kašičice iseckane ljute papričice,
masline,
biber,
so.
Posne seoske špagete
Sastojci za posne seoske špagete:
500 g domaće testenine,
2 dl gustog soka od paradajza,
veza svežeg bosiljka,
malo ruzmarina,
pola veze peršuna,
maslinovo ulje,
2 manja paradajza,
2 male tikvice,
zelene masline,
2 male crvene papričice,
so,
biber.
Testenina sa somovinom i keljom
Sastojci za testeninu sa somovinom i keljom:
4 fileta somovine (po 150 g),
2-3 kašike soka od limete,
krupna morska so,
krupnije mleven biber,
manja glavica kelja,
kašičica ulja,
500 g testenine bez jaja.
Pasta sa šampinjonima
Potrebno je:
500 gr posne testenine,
500 gr šampinjona,
200 gr graška,
glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
2 šargarepe,
origano,
biber,
so,
10 kašika brašna,
1 dl ulja,
muskantni orah,
peršunov list.
Priprema:
Testeninu obarite u slanoj...
Svetogorska čorba
Sastojci za svetogorsku čorbu:
glave od više vrsta morske ribe,
5-7 glavica crnog luka,
4-5 šargarepa,
posna sitna testenina,
koren celera,
aleva paprika,
so,
nekoliko zrna bibera,
celerov i peršunov list,
mirođija.