Posna pasta sa patlidžanom se priprema na sledeći način:
Skuvajte testaninu i ostavite sa strane.
Iseckajte sitno beli luk i secite sušeni paradajz na polovine.
Operite i isecite patlidžan: prvo odstranite vrhove pa ga isecite na polovine.
Stavite patlidžan u kipuću vodu i ostavite 7 do 8 minuta, zatim ga izvadite iz vode i isecite na kocke.
U dublji tiganj sipajte malo ulja, dodajte kocke patlidžana i prodinstajte 3 do 4 minuta, potom dodajte seckani beli luk i nastavite da mešate par minuta.
Dodajte sušeni paradajz pa još malo promešajte.
Dodajte paradjz iz konzerve i još pola konzerve vode i ostavite na srednjoj vatri nekoliko minuta, povremeno mešajući.
Procedite testaninu pa je dodajte u tiganj i sve dobro promešajte,
Sklonite sa ringle posle par minuta i služite toplo.
Sastojci za riblju čorbu od oslića, skuše i haringe:
100 g oslića,
100 g skuše,
100 g haringe,
1 šargarepa,
1 suva paprika,
oko 20 g praziluka,
glavica belog luka,
ljuta papričica,
list nane (1 kašičica),
list peršuna,
glavica crnog luka,
3 kašičice aleve paprike,
2 kašičice začina od sušenog povrća,
kim,
3 sitno seckana oraha,
1 kašika brašna,
šoljica ulja,
biber,
so,
2 šoljice soka od paradajza.