Šipurak

432
- Advertisement -

Šipurak

Drugi nazivi: Divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, šipurina, šepurika
Latinski naziv: Rosa canina
Naziv na engleskom jeziku: Dog Rose

Opis biljke:

Šipurak ili divlji šipak dugogodišnji je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sledećim godinama, razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane. Čitav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružičaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su prijatnog mirisa, a plodovi kiselkasto-slatkog ukusa što steže. Semenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma lep miris.

Stanište:

Šipurak je veoma rasprostranjen po celoj Evropi. U našim je krajevima ima  ga u priličnim količinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i dr.

Lekoviti deo biljke:

Za lek sabiru se plodovi i cvetne latice.

Lekovito delovanje:

Šipurak je lekovita biljka koja, uz crnu ribizlu, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipurak ne gubi taj vitamin. Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurka otklanjaju tzv. prolećni umor, malaksalost, bledolikost i nevoljnost kao i sve ostale tegobe povezane s manjkom vitamina C. Šipurak povoljno deluje na probavni trakt i na izlučivanje mokraće bez ikakvih nadražaja bubrega.

Čaj od šipurka preporučuje se za sprečavanje kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. Isto tako, deluje na čišćenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želudačnih grčeva. Pomešan s drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.

Osnovni podaci:
Šipurak
Naziv članka:
Šipurak
Opis:
Šipurak ili divlji šipak dugogodišnji je grm visine 2 do 3 metra
Autor:
- Advertisement -