Špargla

548
- Advertisement -

Špargla

Drugi nazivi: Beluš, kuka, pitoma šparoga, pitomi šparog, šparoga, šparog, vilina metla
Latinski naziv: Asparagus officinalis

Opis biljke:

Špargla, vija ili šparoga je vrtna dugogodišnja biljka s drvenastim i jako razvijenim podankom koji je uglavnom vodoravan. Iz podanka izbija duboko i debelo korenje. U proleće iz podanka izbijaju jaki beli izdanci koji, izlaskom na dnevnu svetlost, belu boju menjaju u zelenu. Izdanci su pokriveni mesnatim ljuskama, a kad dosegnu visinu od 20 do 25 cm, režu se i koriste kao povrće. Iz preostalih izdanaka raste stabljika dugačka i do 1,5 metra, koja se razgranjuje u male grančice, što na sebi nose male, suve ljuskave listiće. Tek treće godine izdanci donose cvetove zelenkasto-bele boje. Plodovi su crvene bobe veličine graška.

Stanište:

Špargle rastu u prirodi duž čitavog primorja, a uzgajaju se kao povrće u povrtnjacima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek, beru se izdanci u proleće, a podanak sa korenom kopa se u jesen. Plodovi se sakupljaju nakon dozrevanja.

Lekovito delovanje:

Izdanci špargle što se uzimaju kao povrće, pospešuju rad bubrežnih ćelija, a time i izlučivanje vode iz tela; osim toga koriste se i kao blago sredstvo za otvaranje. Izdanci špargle izvrsna su hrana za šećerne bolesnike i za one koji se oporavljaju nakon teže bolesti. Njeno seme koristi se za smirivanje želuca i povraćanja, a koren se koristi kao sredstvo za otvaranje.

Osnovni podaci:
Špargla
Naziv članka:
Špargla
Opis:
Špargla, vija ili šparoga je vrtna dugogodišnja biljka s drvenastim i jako razvijenim podankom koji je uglavnom vodoravan
Autor:
- Advertisement -