Trn crni

772
- Advertisement -

Trn crni

Drugi nazivi: Tmovina, drača, kukinja, mrki trn, trnina, trnjina, trlinka
Latinski naziv: Prunus spinosa
Naziv na engleskom jeziku: Blackthorn

Opis biljke:

Crn trn grm je visine od 1 do 3 metra. Mladi izdanci baršunasto su dlakavi, a postranične grane završavaju oštrim trnjem. Kora cmog trna crno-smedje je boje. Na trnovitim gustim ograncima rastu mali naopako jajasti listovi, na rubovima nazubljeni. U početku razvoja listovi su dlakavi, a posle goli. Beli cvetovi pojavljuju se pre samog listanja i to u velikom mnoštvu, da se granje jedva primećuje. Plod je koštunica okruglog oblika veličine do 1 cm, tamnoplave boje. Ima veoma opor i kiseo ukus.

Stanište:

Raste po živicama, pašnjacima, krčevinama i rubovima šuma.

Lekoviti deo biljke:

Za lek sabiru se cvetovi, plodovi i kora s korena.

Lekovito delovanje:

Čaj od cvetova koristi se kao sigurno sredstvo za otvaranje i jačanje želuca. Isti čaj odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće, umiruje grčeve u želucu, pospešuje izlučivanje mokraće, rastvara sluz kod katara, a preporučuje se kod vodene bolesti i stvaranja kamenaca. Pekmez od plodova pospešuje stolicu i posebno se preporučuje deci koja nemaju urednu stolicu ili pate od začepljenosti. Čaj od korena preporučuje se u lečenju groznice.

Osnovni podaci:
Trn crni
Naziv članka:
Trn crni
Opis:
Crn trn grm je visine od 1 do 3 metra. Mladi izdanci baršunasto su dlakavi, a postranične grane završavaju oštrim trnjem
Autor:
- Advertisement -