Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom.
Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive.
Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.
Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
Sastojci za posnu pastu sa patlidžanom i paradajzom:
250 g paste po izboru (penne, spaghetti, fusilli),
1 veliki patlidžan,
2 čena belog luka,
400 g paradajza (ili konzervisanog),
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež bosiljak za dekoraciju.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više