Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.
Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekane.
Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.
Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom.
Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.
Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive.
Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.
Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine.
Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela.
U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom.
Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
Sastojci za posni burek sa spanaćem:
500 g spanaća,
1 veća glavica crnog luka,
so,
biber,
300 ml vode,
brašno po potrebi,
ulje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više