Vranilovka

491
- Advertisement -

Vranilovka

Drugi nazivi: Origano, mravinac, mirišijavac, crnovr, crnovrška, džodžan, dušica, babina dubcica, bolmet, bolja dušica, vrigan, gorka meta, gocman, dobra misel, dobra misu, dobrovoljka, zabrta, zavrta, ksaberta, mažuran, majoran, mravinjac, mravic, mravlinjak, origanj, rigan, rohogan, sovr, sovro, sušica, tosta, crljena meta, crljena metvica, crnovrh
Latinski naziv: Origanum vulgare

Opis biljke:

Vranilovka je dugovečna zeljasta biljka sunčanih i suvih strana. Ima uspravne čvrste drške, visoke oko pola metra, obojene crvenkasto i obrasle dosta krupnim listovima. Cveta od jula do oktobra. Cvetovi su na vrhu stabljika udruženi u kompaktne okruglaste cvasti, prijatnog mirisa i izvanredno lepog izgleda. Ukusa je oporog i gorkog. Spada u grupu aromatičnih, oporih, gorkih, neotrovnih droga koje se u nas mnogo cene. Hemijski sastav i farmakodinamsko dejstvo vranilovke je vrlo blisko i slično majčinoj dušici pa se na isti način može upotrebiti. Isto tako se bere, suši, čuva i pakuje kao i majčina dušica.

Lekoviti deo biljke:

Seku se vrhovi grančica u cvetu, oko 20 cm dugački.

Lekovito delovanje: 

Omiljena je u narodu kao čaj i lek za jačanje, za lečenje bolesti organa za varenje (osobito proliva) i disanje, a spolja se upotrebljava protiv raznih zapaljenja kože i sluznica. Etarsko ulje od vranilovke sadrži oko 50% timola, zbog čega ima veoma izražena antibakterijska svojstva. Na taj način se može i objasniti vekovna upotreba i ogromno poverenje u lekovitu moć ove biljke u nekim našim krajevima.

Nazivaju je vranilovkom zato što je do otkrića sintetskih boja upotrebljavana za crno bojenje vune.

Čaj od vranilovke:  supenu kasiku usitnjene vranilovke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 30 min. Čaj procediti. Piti tri šolje čaja dnevno pre jela.

Osnovni podaci:
Vranilovka
Naziv članka:
Vranilovka
Opis:
Vranilovka je dugovečna zeljasta biljka sunčanih i suvih strana
Autor:
- Advertisement -