Žuti noćurak

430
- Advertisement -

Žuti noćurak

Drugi nazivi: Evening primrose
Latinski naziv: Oenothera biennis
Naziv na engleskom jeziku: Evening Pimrose

Opis biljke:

Žuti noćurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade. Bio je popularan već medju Indijancima, izmedju ostalog, u lecenju kožnih bolesti i zalečenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripa. U 17. veku dospeo je u Englesku. U ulju žutog noćurka nalaze se dve važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina. Prva spada medju esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno uneti hranom. Gama- linolensku kiselinu, medjutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobijeno iz žutog noćurka sastoji se od 72% linolenske kiseline, a 9% čini gama-linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidansa neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprečava i njihov nastanak.

Ulje žutog noćurka pokazalo je povoljno delovanje i na druga područja. Primena ulja žutog noćurka u velikoj meri sprečava neugodne simptome koji se javljaju pre menstruacije (predmenstrualni sindrom – PMS). Ulje žutog noćurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. Obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razlika prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstiče upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje žutog noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja odredjenu zaštitu ovih organa.

Njegova dalja dejstva su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šecerne bolesti, smanjenje osećaja pregrejanosti usled hiperfunkcije štitne žlezde, te usporavanje procesa starenja.

Osnovni podaci:
Žuti noćurak
Naziv članka:
Žuti noćurak
Opis:
Žuti noćurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade
Autor:
- Advertisement -