Rusomača

393
- Advertisement -

Rusomača

Drugi nazivi: Čobanska torba, čobanska torbica, gusomača, gudomok, česlika, goramuk, hoću-neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin
Latinski naziv: Capsella bursa pastoris
Naziv na engleskom jeziku: Shepards Purse

Opis biljke:

Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto rascepljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i suličasto produženi. Gornji dio stabljike nosi bele sitne grozdasto složene cvetiće.

Stanište:

Gaji se se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek skuplja se za vreme cvatnje cela biljka sa cvetovima, listovima i komušicama. Suši se u hladu, nakon čega se sitno izreže i pohranjuje u tamne staklene posude.

Lekovito delovanje:

Rusomača je još u srednjem veku bila poznata kao veoma korisna lekovita biljka koja deluje na zaustavljanje krvarernja, protiv krvavog mokrenja, kod prejake menstruacije, krvarenja iz nosa i za zaustavljanje krvi iz rana koje jako krvare. Po tim je svojstvima rusomača i danas poznata. Sužava krvne sudove pa se zbog toga koristi kod zaustavljanja krvarenja želuca, creva, nosa i rana, te bubrega, pluća i materice.

Rusomača u sebi ima materiju koja deluje na ritmičko skupljanje muskulature materice i na peristaltiku creva, te se koristi kao sredstvo za pospešenje trudova i olakšanje porodjaja, zatim kod lenjih i sporih creva, te za pospešenje stolice. Posebno lekovito deluje u regulisanju krvnog pritiska, bez obzira radi li se o visokom ili niskom. Pomešana s drugim lekovitim biljkama koristi se u lečenju mnogih bolesti.

Osnovni podaci:
Rusomača
Naziv članka:
Rusomača
Opis:
Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm
Autor:
- Advertisement -