Selen

345
- Advertisement -

Selen

Drugi nazivi: Selim, ljupcac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubcac, Ijubacac, milobud, miloduv, trojevac
Latinski naziv: Levisticum officinale
Naziv na engleskom jeziku: Lovage

Opis biljke:

Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima.

Stanište:

Gaji se u vrtovima i često podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod.

Lekoviti deo biljke:

U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, škroba i raznih kiselina. U lišću ima do 100 mgA/o vitamina C.

Lekovito delovanje:

Prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Često se daje zajedno sa drugim štitaricama za lečenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima

  1. Čaj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista matičnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl proključale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 čašu.
  2. Upala mokraćnih puteva: po 20 g korena selena, lista breze i medvedjeg groždja, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 g ključale vode i posle 2 sata odliti i popiti u 3 obroka u toku dana.
Osnovni podaci:
Selen
Naziv članka:
Selen
Opis:
Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni
Autor:
- Advertisement -