Sena

579
- Advertisement -

Sena

Drugi nazivi: Sena
Latinski naziv: Cassia angustifolia

Opis biljke:

Sena je biljka koja ne raste na našim područjima, nego se nalazi na područjima Afrike i Azije. Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišćem. Lišće je celim rubom na kratkoj peteljci, tanko kožasto i krto žuto-zelene boje. Lekoviti su tanki, kožasti, lomljivi, po obodu celi listovi zeleno žućkaste boje. Od Sudana do Irana raste nekoliko vrsta sene: zrelo, osušeno i iseckano lišće od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za cišćenje i kao blag laksativ.

Sastav:

Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.

Upotreba:

Aktivni sastojci lista sene deluju na Aurbachov kompleks, nervne završetke u zidu debelog creva, pojačavaju peristaltiku, pasažu hrane i deluju laksantno. Čaj od sene pomaže prirodnom varenju, sprečava lenjost creva i zatvor.

Od lišća se spravlja čaj na taj način što se 1 kašika (oko 10 g) lišća prelije šoljom ključale vode, češće promeša i posle 20 minuta procedi i pije. Senino lišće se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoće, zapaljenja mokraćne bešike ili za paljenja materice. Inače je upotreba seninog lišca vrlo česta. Sličnog, ali blažeg dejstva su mahune od istih vrsta.

Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za pripremu je najbolje koristiti gotove, standardizovane lekovite preparate koji u jednoj kašičici sadrže tačno određenu količinu lekovite materije. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 g (1/3 ili cela čajna kašika) čaja ili instant čaja i pustiti da odstoji kratko vreme. Uvek pripremite svež čaj.

Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vreme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao koristiti tokom trudnoće i dojenja, kao i s naglom pojavom bolova u trbuhu i posledičnim zatvorom koji su posledica akutnog stanja (upala slepog creva, zapetljana creva….). Nakon uspostavljanja normalne funkcije creva, prekida se sa primenom čaja do sledeće potrebne prilike.

Osnovni podaci:
Sena
Naziv članka:
Sena
Opis:
Sena je biljka koja ne raste na našim područjima, nego se nalazi na područjima Afrike i Azije
Autor:
- Advertisement -