Pirinač

829
- Advertisement -

Pirinač

Pirinač (Oryza sativa) je poreklom iz tropske Azije, osnovna hrana više od polovine čovečanstva. Uspeva u gotovo svim delovima sveta a pogotovu u toplim i vlažnim predelima. Postoji oko 1000 vrsta pirinča. Pored ishrane koristi se i upotrebljava u industriji, kozmetici i medicini. Pirinač je izvanredno hranljiv (360 kalorija u 100 grama). Siromašan je mastima ali je bogat skrobom što ga čini lako svarljivim. Bogat je mineralima: najviše ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvoždja, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta.

Od vitamina ima najviše E i B vitamina. Zbog svojih bioloških vrlina pirinač je oduvek bio ne samo hrana vec i lek. Još u staroj kineskoj medicini igrao je važnu ulogu. Njegova lekovita svojstva priznala je i zvanična medicina: pirinčana voda kao antidijaroično sredstvo, pirinčano brasno u ishrani odojčadi i dece, pirinčani skrob kao sredstvo za razblaživanje opijuma u prašku.

Značajna je uloga pirinča u dijetalnoj ishrani i, razume se, u narodnoj medicini. Skrećemo pažnju da se pirinač danas u ishrani pogresno koristi: oljušten i glaziran (manje vredan) umesto prirodnog, integralnog. U starim kineskim hronikama pirinač se spominje već 2800. pre n.e. a i danas je jedna od najvažnijih biljnih kultura u svetu i osnovna hrana većeg dela čovečanstva.

U poređenju s drugim žitaricama, pirinač ima najveću energetsku vrednost: 100 grama sadrži 1540 kj ili 368 kcal. Od hranljivih sastojaka najviše ima skroba (70–80 procenata), zatim belančevina (6,5 odsto) i masti (0,7 odsto), a bogat je i mineralnim sastojcima. Najviše ima fosfora (116 mg) i kalijuma (98 mg), a nisu zanemarljivi ni magnezijum, kalcijum, mangan, gvožde, sumpor, bakar, cink, kobalt, fluor. Od vitamina ima E – u klici, i gotovo sve vitamine grupe B – u ljusci.

U prodaji mogu da se nađu tri vrste pirinča: neoljušteni, to jest onakav kakvog nam daje priroda, poznat kao integralni; oljušteni, ali neglazirani; i oljušteni i glazirani, kakav se najčešće koristi, posebno u visokorazvijenim zemljama i onima gde se ne gaji, već se uvozi. Razlika izmedu ove tri vrste pirinča u prehrambenom smislu je velika. Neoljušteni i neglazirani nije, naime, naizgled tako lep kao glazirani, ali je njegova prehrambena vrednost, bogatstvo vitamina i mineralnih soli, neuporedivo veća nego glaziranog.

Dugotrajna ishrana isključivo ili pretežno oljuštenim i glaziranim pirinčem, a takvih slučajeva ima u svetu dosta, dovodi do avitaminoze, tj. poznate bolesti beri-beri, koja može završiti smrću. Neoljušteni pirinač ima, pored ostalog, neuporedivo više sirove celuloze, pa pospešuje pražnjenje creva, podstiče izlučivanje probavnih sokova, a određeni odnos njegovih bioloških sastojaka uspostavlja ravnotežu u organizmu.

Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma, te lake probavljivosti, pirinač se preporučuje za dijetetsko lečenje crevnog i želudačnog katara ili proliva. Naučno je dokazano da on, efikasnije od bilo koje žitarice, podstiče izlučivanje mokraće, pa se preporučuje osobama koje boluju od porasta uree u krvi. Za lečenje crevnog i želudačnog katara, proliva, izbacivanje mokraće iz krvi, za lečenje tuberkoloze i uopšte bolesti pluća, protiv preobilne menstruacije, krvarenja.

Pirinač snižava krvni pritisak

Kada skoči pritisak odmah treba primeniti dijetu s pirinčem. Jednostavno, bolesnik treba 2-3 dana da jede samo dobro raskuvan i neslan pirinač, a uz to da pije neki od biljnih čajeva za snižavanje visokog pritiska.

Protiv dugotrajne dijareje

Mešavinu od 3 supene kašike samlevenog u brašno zrna pirinča (neglaziranog) i isto toliko samlevene zobi preliti sa litrom ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Kada se ohladi dodati sok od drenjine, dunje ili trnine pa jesti ovu kašu tri puta dnevno pre jela.

Protiv katara debelog creva

Samleti sitno 4 kašike pirinča, dve velike kašike korena koprive i dve bobice borovnice. Ova mešavina prelije se s litrom ključale vode i nakon dva sata se procedi i zaslađeno medom od heljde pije u toku dana.

Protiv porasta urina u krvi

Uzeti šolju pirinča, koren i list peršuna i celera pa to lagano kuvati u litri vode. Kada se pirinač raskuva procediti i piti više puta dnevno.

Osnovni podaci:
Pirinač
Naziv članka:
Pirinač
Opis:
Pirinač (Oryza sativa) je poreklom iz tropske Azije, osnovna hrana više od polovine čovečanstva
Autor:
- Advertisement -