Majoran

325
- Advertisement -

Majoran

Drugi nazivi: Babina duša, mažuran, majuran mirišljavak
Latinski naziv: Majorana hortensis

Opis biljke:

Majoran je uglavnom jednogodišnja biljka, oblika manjeg grma visine 20 do 40 cm. Listovi su maleni, eliptični, celog ruba, sivo baršunasti i s kratkom peteljkom. Cvetovi su beli ili bledo-ružičasti, a razvijaju se u pršljenastim cvatovima.

Stanište:

Biljka je iz severne Afrike proširena po Sredozemlju, a posle po južnoj Evropi. U veoma toplim krajevima biljka traje dve i nekoliko godina. Uzgaja se u vrtovima, ali ne podnosi mraz. Miris joj je jako aromatičan i prepoznatljiv, a ukus malo gorak.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru cvetovi i cela biljka za vreme cvatanja.

Lekovito delovanje:

Iz sveže biljke tretirane destilacijom dobija se eterično ulje, a priprema se i mast koja ublažava glavobolju i koristi za »oživljavanje« živaca. Ulje se koristi za masažu gihta, protiv reumatizma, ukočenih zglobova nakon duže bolesti, kod napornog pešačenja, otvrdnuća žlezda ili kvržica na prstima. Lagani čaj od majorana izvanredno pomaže u lečenju crevnih grčeva kod dece. Jači čaj koristi kod odraslih osoba za lečenje vodene bolesti u početnom stadijumu, kod žutice, teškoća s jetrom, sluzi u prsima, nadutosti i pokvarenog želuca.

Osnovni podaci:
Majoran
Naziv članka:
Majoran
Opis:
Majoran je uglavnom jednogodišnja biljka, oblika manjeg grma visine 20 do 40 cm
Autor:
- Advertisement -