Limun

382
- Advertisement -

Limun

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Latinski naziv: Citrus medica

Opis biljke:

Limun je zimzeleno drvo visine do 10 metara. Listovi su duguljasti i kožasti. Cvetovi su obično pojedinačni, iznutra su bele boje, a spolja ružičasti. Cvetovi lako opadaju. Meso ploda deli se na 8 do 12 kriški s mnogo semenki. Plod je sočan i kiseo.

Stanište:

Limun je subtropska biljka osetljiva na niske temperature.

Lekovito delovanje:

Sok, pulpa, kora: od limuna se ne baca a ma baš ništa! Čak i njegova bleštavo žuta boja izgleda kao stvorena da obasja našu trpezu i podari nam prijatnost i energiju.

I nauka je potvrdila: limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanta. I ne samo to. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka. Pored toga, sadrži visoki procenat selena i vitamina C, koji povećavaju odbrambenu moć i usporavaju starenje, i vitamina B grupe, neophodnih nervnom sistemu.

Imate, dakle, mnogo razloga da za ovo voće rezervišete počasno mesto na trpezi i obogatite svako jelo, od predjela do deserta, njegovim jedinstvenim mirisom i ukusom. Udenite ga u svaki recept i dobićete dragocenog saveznika zdravlja! Ne zaboravite, mnoge dijete sadrže limun.

Džoker u kuhinji

Limun u kući je uvek dobrodošao. Po jutru se dan poznaje: popiti sok od limuna, jednu čašu, čim se probudite jedan je od najefikasnijih metoda da sprečite zimske bolesti, ali i popravite raspoloženje kad je nebo napolju sivo, a vaše raspoloženje „na nuli”. Da biste se postepeno navikavali na ukus i ublažili kiselost, možete ga pomešati sa malo soka od pomorandže.

Upozorenje: sok nemojte cediti jer komadići pulpe ne samo da smanjuju oporost limuna već se upravo u njima krije najviše hranljivih sastojaka.

Kao idealan začin za salate, ovo dragoceno južno voće pomaže vam da napravite sosove čarobnog mirisa kojima prelivate pirinač ili testeninu. Čuveni specijalitet sa Sicilije (koju zovu „zemlja limunova”) je sos od sabljarke. Beli luk i kapre proprže se na maslinovom ulju, doda sa svež paradajz, a nakon 10 minuta i meso sabljarke isečeno na kocke. Pri kraju kuvanja, nastruže se kora od pola limuna: rezultat je izvanredan.

Sok i kora limuna čine čuda

U jelima od mesa i ribe limun čudesno igra svoju ulogu: kad im dodamo sok, pohovana jela postaju lakša, specijaliteti sa roštilja ukusniji, a prelivi neobičniji.

Sok od limuna daje voćnoj salati ukus, miris (i vitamine!) i ne dozvoljava tek isečenom voću da pocrni.

Ne zaboravite: limun se uvek cedi u poslednjem trenutku i na tanjir stavlja neposredno pre služenja da se ne bi izgubili vitamini i mineralne soli, osetljivi na vazduh i svetlost.

A limunova kora?

Nemojte je bacati: reč je o pravom malom rudniku dragocenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju razmenu kiseonika u organizmu. A upravo se u kori limuna kriju esencijalna ulja, kao što je limonin, sa digestivnim i antiseptičkim osobinama. Iseckana na kockice ili sitno strugana, limunova korica daje poseban ukus tortama, sufleima, džemovima i pudinzima.

Pitate se kako da iz limuna dobijete što više soka? Potopite ga nekoliko minuta u toplu vodu, blago protrljajte između dlanova, a onda cedite.

Limun – lek za milion boljki

Limun je na vrhu lestvice zdravih namirnica jer kiselina neutrališe toksine materije, ubrzava razgradnju masti, jača imunitet…

Podmlađuje i topi kilograme

Bezbroj je bolesti kod kojih se preporučuje uzimanje limuna jer sadrži ugljene hidrate, vlaknaste materije, masnoće i proteine. Obilje vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9 blagotvorno deluje na nervni sistem, a vitamin C povećava odbrambenu moć organizma i poboljšava resorpciju gvožđa.

Zahvaljujući visokom procentu selena, magnezijuma, cinka, fosfora i kalijuma, ova zlatnožuta voćka usporava starenje. Nezaobilazan je sastojak mnogih dijeta jer sok od jednog limuna pomešan sa 2 dl mlake vode znatno smanjuje apetit. Ako u mlaku limunadu dodate malo cimeta i livadskog meda, ubrazaćete varenje.

Limonoidi su neprijatelji raka

Limun sadrži limonoide, jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva. Naučnici su utvrdili da naše telo apsorbuje limonoide podjednako dobro kao i vitamin C. Limonoidi se lako oslobađaju pri varenju, a u krvnoj plazmi ostaju do 24 sata, mnogo duže od fenola iz zelenog čaja i čokolade koji su takođe dragoceni u prevenciji raka.

100 g svežeg limuna sadrži 9,3% ugljenih hidrata, 1,1% proteina i 0,3% masti

Minerali

  • kalcijum 26 mg
  • gvožđe 0,6 mg
  • magnezijum 8 mg
  • fosfor 16 mg
  • cink 0,06 mg
  • bakar 0,04 mg
  • mangan 0,03 mg

Vitamini

  • C 53 mg
  • tiamin 0,04 mg
  • riboflavin 0,02 mg
  • pantotenska kiselina 0,2 mg
  • vitamin B6 0,08 mg

Energetska vrednost iznosi 29 kcal

Osnovni podaci:
Limun
Naziv članka:
Limun
Opis:
I nauka je potvrdila: limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanta
Autor:
- Advertisement -