Lincura

973
- Advertisement -

Lincura

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Gencijana, košutnik, lecijan, licijan, ravan, ravet
Latinski naziv: Gentiana lutea
Naziv na englekom jeziku: Gentiane

Opis biljke:

Lincura, poznata i kao „veliki zdravac“, biljka je koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini već stotinama godina. Ova biljka je poreklom iz centralne Azije, ali se danas može naći širom sveta.

Lincura je trajna biljka s korenom koji može biti i do 50 godina starosti. Koren je jako dugačak, debeo i razgranat, spolja smedje do tamnosmedje boje, a iznutra žute boje. Stabljika je okrugla, iznutra šuplja, a u gornjem delu žlebasta, visine od 50 do 120 cm. Cvetovi su rasporedjeni u pršljenove, a nalaze se u pazuhu listova na gornjem delu stabljike. Boja im je svetložuta.

Stanište:

Lincura veoma često raste u velikim grupama na pustim mestima, medju grmljem, te na planinskim pašnjacima i livadama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se u jesen ili rano proleće prikuplja koren od starijih biljaka. Sveži koren ima neprijatan miris, dok je miris osušenog korena aromatičan. Treba ga brzo sušiti – a to se postiže ako ga se razreže po dužini.

Lekovito delovanje:

Lincura je poznata po svom karakterističnom ukusu, koji je vrlo gorak i ljut. Njen koren se najčešće koristi u medicinske svrhe, a bogat je eteričnim uljima, gorkim supstancama, smolama i drugim korisnim sastojcima.

Ova biljka ima širok spektar delovanja, a neki od najpoznatijih su njeni antiinflamatorni i antiseptički efekti. Lincura se takođe koristi kao stimulans apetita, kao i za olakšavanje probavnih tegoba.

Lincura se često koristi kao dodatak drugim biljkama i supstancama, a posebno se dobro slaže sa medom i alkoholom. Poznato je da se lincura koristi kao sastojak u mnogim tradicionalnim alkoholnim pićima, kao što su rakija i pelinkovac.

Najcešće se parče korena lincure od 5cm stavlja u flašu rakije, a u narodu važi kao dobar lek za krvotok.

U savremenoj medicini, lincura se često koristi kao lek za lečenje raznih bolesti, uključujući artritis, astmu, bronhitis, prehladu, grip i druge infekcije. Međutim, pre upotrebe lin cure kao leka, uvek se treba posavetovati sa stručnjakom ili farmaceutom.

Uz to, lincura se može koristiti i u kulinarske svrhe, gde se koristi kao začin i daje jelima karakterističnu gorčinu i ljutinu.

Sve u svemu, lincura je biljka sa mnogo korisnih svojstava i dugom tradicijom upotrebe u narodnoj medicini. Njena jedinstvena aroma i ukus doprinose njenom širokom spektru primene, kako u medicinske tako i u kulinariske svrhe.

Osnovni podaci:
Lincura
Naziv članka:
Lincura
Opis:
Najcešće se parče korena lincure od 5cm stavlja u flašu rakije, a u narodu važi kao dobar lek za krvotok
Autor:
- Advertisement -