Kantarion

314
- Advertisement -

Kantarion, Recept za kantarionovo ulje

Drugi nazivi: Bogorodičina trava, gospin cvet, gorac, strašno zelje
Latinski naziv: Hypericum perforatum
Naziv na engleskom jeziku: St. Johns Wort

- Advertisement -

Opis biljke:

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Kantarion ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeći, protkani mnoštvom providnih tačkica. To su žlezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Žuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tačke. Imaju mnogo prašnika i jednu plodnicu.

Stanište:

Kantarion raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Stabljika je okrugla, a listovi su smesteni naspramno i jajastog su oblika. Cvetovi cu žute boje smesteni na vrhu stabljike. Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na sunčanim livadama, na pustom i neobrađenom zemljištu i na rubovima šuma. Vreme berbe su maj i jun.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se, za vreme cvetanja, skupljaju samo cvetovi i listovi.

Lekovito delovanje:

Kantarion ili gospina trava odavno je poznata i zbog njegovog višestrukog delovanja, veoma voljena lekovita biljka. Koristi se za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u stomaku i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćnog mehura. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme.

Kantarion se odvajkada u narodu ceni i mnogo upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo kantariona je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava. Ulje se koristi na taj način što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozleđeno mesto obloži. Eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć.

Kantarion je dobar za lečenje umerene i blage depresije, navode nemački strucnjaci u studiji koju je objavio medicinski casopis „British Medical Journal„. Na prvom su mestu nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine…). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozleda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuca i iščašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze, kukova, kolena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago). Čajni uvarak pije se više puta na dan po uputstvima te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja (oboljenja) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (začin, lek). Kantarionovo ulje se posebno preporučuje u nezi i zaštiti kože koja je osetljiva (suva, raspucana).

Recept za pripremu ulja od kantariona

Ulje od kantariona se priprema na sledeći način:

  • Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku.
  • Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje.
  • Bocu lagano začepiti plutom, da pluta »radi« a da ne iskoči.
  • Boca se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.

Postupak dozrevanja kantarion ulja može se ubrzati na sledeći način:

  • Po već navedenom postupkuu u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrejano na temperaturu od 60 do 70’C.
  • Prethodno je potrebno i bocu zagrejati, da ne pukne.
  • Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci.
  • Potrebno je naglasiti da je kantarion ulje tim bolje što duže vremena odstoji.
Osnovni podaci:
Kantarion, Ulje od kantariona
Naziv članka:
Kantarion, Ulje od kantariona
Opis:
Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Kantarion ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima
Autor:
- Advertisement -