Kesten

412
- Advertisement -

Kesten

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Latinski naziv: Aesculus hippocastanum
Naziv na engleskom jeziku: Horse Chestnut

Opis biljke:

Divlji kesten veliko je drvo visine od 20 do 30 metara. Ima veliku gustu lisnatu krošnju. Kora mu je ispucala i smedja. Na debelim grančicama razvijaju se u aprilu i maju veliki sjajni pupovi koji luče daju neku materiju nalik smoli. Zaštićeni ljuskama od zimske hladnoće u unutrašnjosti tih pupova razvijaju se listovi i cvetovi. Listovi su na dugačkim peteljkama. Sastavljeni su od 7 liski koje su nalik prstima na ruci. Liske su klinaste i kao pila dvostruko nazubljene. Cvetovi su lepi, simetrični, belo, žuto i ružičasto pegavi, a stoje u uspravnim kitama. Cvet ima čašku kao zvonce, 4 do 5 nejednakih latica i 7 svinutih prašnika koji vire prema napolje. Plod je bodljikav tobolac s 1 do 4 vrlo velike sjajno-smeđe semenke. Upotrebljava se za izradu preparata prvenstveno za lečenje venoznih oboljenja, pre svega proširene vene, hemoroida, tromboflebitisa i dr.

Seme divljeg kestena koristi se za dobijanje skroba iz kojeg se nakon hidrolizacije u šećer i fermentacije šećera može dobiti alkohol ili mlečna kiselina. Saponin izolovan iz semena može se koristiti za pranje, negu kose, za penušave rastvore u aparatima za gašenje požara – kao emulgator. U svim delovima biljke koja se koristi, najdelotvorniji i lekoviti je upravo saponin koji leči od kožnih bolesti, razredjuje krv i čini je manje lepljivom. Masno ulje (Oleum Hipopocastani) dobija se ekstrakcijom iz oljuštenog semena, odnosno iz njegove košuljice, ili kao sporedan produkt prilikom proizvodnje skroba ili alkohola iz semena i koristi se u sapunskoj industriji.

Stanište:

Gaji se u drvoredima, parkovima i plantažno. Raste u najvećem delu Europe. Može da doživi preko 200 godina.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju u proleće pupoljci i cvetovi, a u jesen plodovi.

Lekovito delovanje:

Pupoljci i cvetovi divljeg kestena dobro su sredstvo protiv reumatičnih bolova, uloga (gihta) i neuralgija. Plod divljeg kestena koristi se u lečenju šuljeva i povećane prostate, otečene mošnice, proširenih vena, groznice od prehlade i proliva.

Ekstrakt desetak svežih i narendanih plodova zajedno sa njihovom korom sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprečava kvarenje rastvora, pa kad se ohladi, procedimo i profiltriramo.

Drugi način: narendani kesten prelijemo hladnim konjakom i ostavimo da stoji u braon boci širokog grla, zatvorenoj staklenim čepom, sedam nedelja, zatim ocedimo, profiltriramo. Ekstrakt služi za unutrašnju upotrebu: pije se u obliku kapljica za lešenje vena i krvotoka. Ako se boca do polovine napuni plodovima, a ostatak dopuni pupoljcima i cvetovima kestena, pa se sve prelije konjakom i ostavi da stoji deset nedelja, zatim procedi i filtrira, pomeša sa jednakom kolišinom terpentinskog ulja, dobija se mešavina za spoljnu upotrebu – masažu – pogotovo reumatičnih mesta. Mešavina se ne pije.

Ekstraktom divljeg kestena leči se venozni sistem, narocito hemoroidi, proširene vene na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera (otvorene rane puknutih vena na nogama). Za lečenje bolova kod hemoroida: pije se ekstrakt tri puta dnevno po dvadeset kapi pre jela. Prekid se pravi posle dve nedelje, terapija se može ponoviti posle sedam dana pauze. Proširenim i natečenim venama pomaže mast koja se priprema od 20 grama ekstrakta divljeg kestena pomešanog sa 60 grama lanolina (materija koja se dobija iz ovčje vune). Premazana mesta treba pokriti zavojem.

Osnovni podaci:
Kesten
Naziv članka:
Kesten
Opis:
Divlji kesten veliko je drvo visine od 20 do 30 metara. Ima veliku gustu lisnatu krošnju. Kora mu je ispucala i smedja
Autor:
- Advertisement -