Celer

653
- Advertisement -

Celer

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Pitomi celer, celon, selen, selin, zelen
Latinski naziv: Apium graveolens
Naziv na engleskom jeziku: Celery

Opis biljke:

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast. Nekada se verovalo da celer pospešuje polnu moć. Danas se zna da pospešuje uspešnu razmenu materija.

Celer je bogat limonenom, eterskim i masnim uljem. U korenu ima eterskog ulja, šećera, apina, asparagina, tirozina, kolina, alosorbusena, pentosana i masti.

Slatkasti odebljali koren celera najčešće se koristi za spravljanje salate, variva ili kao začin za supe i čorbe. Peteljke i listovi koji imaju jak aromatičan miris, takodje služe kao začin. Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja. Divlji celer zbog jakog i neugodnog mirisa, malo se koristi.

Stanište:

Celer raste kao divlja i kulturna biljka koja se uzgaja u povrtnjacima. Kao divlja raste na obalnom području i na vlažnim područjima gotovo cele Evrope, a nalazi se i na drugim kontinentima. Drži se da je divlji celer otrovan te ga zato ne upotrebljavamo u lečenju lekovitim biljem. Za vrtni ili pitomi celer drži se da je veoma značajna lekovita biljka.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi koren baštenskog (domaćeg) celera.

Lekovito delovanje:

Celer se koristi za lečenje astme, katara pluća, promuklosti, bolesti nerava, mokraćnih puteva, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja probavnih smetnji, jačanje želuca.

Celer se koristi i u lečenju vodene bolesti, reumatskih bolesti, gihta (uloga) i preterane gojaznosti, hronicnog katara pluća, grčeva u prsnom košu, koje su povezane s osecajem straha, nadutosti, slabosti želuca, manjkanja apetita i bolesti koje su uzrokovane nedostatkom osnovnih materija potrebnih organizmu.

Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

Čaj od celera za protiv reume

U litri vode kuva se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Procedi se i pije mlako nekoliko puta dnevno, a u trajanju od nekoliko nedelja.

Celerom protiv bubreznih bolesti

Protiv bubreznih tegoba treba piti sok od svežih listova celera, sam, sa medom ili kao alkoholaturu – 30 kapi dnevno.

Osnovni podaci:
Celer
Naziv članka:
Celer
Opis:
Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast
Autor:
- Advertisement -